Organisatie test de onbeperktheid van het dorp

ERMELO – Dinsdagmiddag bezochten zo’n dertig mensen de werkconferentie over de toegankelijkheid van Ermelo. Gehandicapten, politici en medewerkers uit de zorg- en welzijnssector deelden positieve en negatieve punten ten aanzien van de inclusieve samenleving. Ermelo staat in de top vijf van de verkiezing 'Meest Toegankelijke Gemeente 2018'.

,,Maar blindegeleidlijnen lopen soms onder de struiken door en sommige drempels zijn niet te doen met een scootmobiel,” zegt Wim Koumans die visueel beperkt is en gebruik maakt van een blindegeleidestok. Hij is voorzitter van de Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid en zit iedere twee maanden bij de gemeente om punten door te nemen. Veelal gaat het dan over de fysieke toegankelijkheid van het dorp. Binnenkort worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden en Koumans is heel benieuwd of er aanpassingen zijn in de stemhokjes voor mensen in een rolstoel, bijvoorbeeld een verlaagde tafel waar men met een rolstoel onder kan schuiven. Maar ook of er bijvoorbeeld verkiezingsprogramma’s in braille zijn. Tijdens de werkconferentie werd ingegaan op thema’s als wonen, werken en vrijetijd. 

Werkplek

Ook qua onderwijs was er veel te bespreken. Kan iedereen naar de school van zijn voorkeur? Kunnen mensen deelnemen aan de sport die zij graag zouden willen uitoefenen? In Ermelo hebben de meeste voetbalclubs een G-team en bij DeVeDo kunnen mensen met een lichamelijke handicap basketballen. Museum Het Pakhuis heeft aanpassingen gedaan waardoor ook blinden en slechtzienden een bezoek kunnen brengen aan het museum en bij Proeverij De Ontmoeting hebben mensen met een verstandelijke beperking een werkplek. Ermelo kent tal van mooie voorbeelden, maar hoe verhoudt zich dat tot de andere genomineerde plaatsen? ,,Er gaat al heel veel goed in ons dorp," vertelt Folkje Spoelstra, raadslid van de ChristenUnie. ,,En er gebeurt ook heel veel wat niet zichtbaar is." Ook zij weet punten van verbetering. ,,Maar daar hangt ook vaak een geldstroom aan vast." Conclusie is dat er in dit zorgdorp veel geregeld is en dat men nog omziet naar elkaar. ,,En dat moeten we proberen te continueren," aldus het raadslid.  

Campagne

De uitkomst van de onderzoeken en de input uit deze middag leveren een eindscore op. De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Beide partijen willen met deze verkiezing gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking. De winnaar van de verkiezing wordt zaterdag 3 maart tijdens het tv-programma Kassa bekend gemaakt door minister Hugo de Jonge (VWS).