Negen Ermelose deelnemers aan 25e editie Nationale Voorleeswedstrijd

ERMELO – Elmar Bakker is vandaag voorleeskampioen van Ermelo geworden. In theater De Dialoog lazen negen kinderen van de Ermelose basisscholen een stuk voor uit hun favoriete boek. De jury had het moeilijk, maar uiteindelijk werd de leerling van de Ireneschool winnaar.

De jury, bestaande uit wethouder Laurens Klappe, Matine van der Haar van de bibliotheek en Heerco Walinga van Riemer&Walinga boekverkooper, luisterden vanaf 13.45 uur aandachtig naar de negen kinderen. Als eerste las Hugo Dooyeweerd van de Beatrixschool voor uit het boek achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens, gevolgd door Floor Schuur van de Koningin Julianaschool. Zij las uit Sjakie en de Chocoladefabriek. Vervolgens kwamen Rozemarijn Luitjes van De Klokbeker, Elmar Bakker van de Ireneschool en Jamilo Forrer van de RKPWA. De supporters, klasgenoten, ouders, oma’s en opa’s, broertjes en zusjes op de tribune luisterden aandachtig, maar een pauze was erg welkom. Na de pauze lazen Jaela Muskee (Margrietschool), Amber de Winter (De Cantharel), Tamino Onderweegs (De Arendshorst) en Chanika Franke van De Goede Herderschool hun boek voor aan de jury en de zaal. Burgemeester André Baars mocht de prijs, een prachtige wisselbeker, uitreiken aan Elmar Bakker van de Ireneschool. Hij las voor uit Vuur over de stad van Els Florijn en was, zonder twijfel, voor de jury de beste voorlezer. Elmar gaat Ermelo vertegenwoordigen tijdens de Gelderse finale die op 14 maart ook in theater De Dialoog zal plaatsvinden. Een thuiswedstrijd, dus. Tweede werd vanmiddag Jamilo Forrer van de RKPWA en Floor Schuur en Jaela Muskee mochten de derde plaats delen.

25

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen van groep 7 en 8. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. Dit jaar is het de 25e keer dat de Nationale Voorleeswedstrijd wordt georganiseerd. De kwartfinales, halve finales en provinciale finale (april) worden georganiseerd door medewerkers van de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Bibliotheek Centrales. Op woensdag 23 mei vindt in Schouwburg Amstelveen de landelijke finale plaats om de titel Nationale Voorleeskampioen. De Voorleeskampioen is niet alleen het hele jaar de kampioen maar mag ook als Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum meebeslissen over activiteiten in het museum.