Woning wordt gesloten

ERMELO – De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een Ermelose om sluiting van haar woning te voorkomen, afgewezen. De gemeente heeft besloten haar woning, waar ze met haar dochtertje woont, voor drie maanden te sluiten in verband met hennepteelt.

Op 2 november 2017 is er door de politie een hennepplantage aangetroffen in de schuur bij de woning. Het gaat, zo staat in het hennepbericht, om 36 hennepplanten van ongeveer vier weken oud, een kweektent, groeimiddel, armaturen, assimilatielampen, een snelheidsregelaar, een tijdschakelaar, transformators, een koolstoffilter, een luchtafzuiger en een ventilator. Er is vermoedelijk één eerdere oogst geweest.

Eigen gebruik

De Ermelose stelt dat de 36 hennepplanten niet bestemd waren voor verkoop, aflevering of verstrekking, omdat zij deze gebruikt ter bestrijding van haar pijnklachten. Ter onderbouwing hiervan heeft ze inzage gegeven in haar patiëntdossier. Daaruit valt af te leiden dat zij al jaren pijnklachten heeft. Ook heeft haar huisarts een brief naar de gemeente gestuurd waaruit blijkt dat de vrouw met hem gesproken heeft over de mogelijkheden van medicinaal cannabisgebruik. Volgens de richtlijnen, zoals die door het Openbaar Ministerie worden gehanteerd, is er een hoeveelheid groter dan voor eigen gebruik bij meer dan vijf hennepplanten. Dat heet dan een handelshoeveelheid. Volgens de Opiumwet heeft de gemeente daarom het recht de woning te sluiten.

Niet overtuigd

De voorzieningenrechter is er niet van overtuigd geraakt dat de Ermelose voor een periode van drie maanden in het geheel geen alternatieve woonruimte zal kunnen vinden. Dat de zoektocht naar vervangende woonruimte voor haar lastig zal zijn, ongemak voor haarzelf en haar dochtertje met zich mee zal brengen en tot dubbele woonlasten kan leiden, komt voor haar eigen risico. Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en bindt de rechtbank niet in een (eventueel) beroep.