Rechter neemt besluit over woningbouwplannen Postlaantje Kerklaan 

ERMELO - Woningcorporatie Uwoon, gemeente Ermelo en omwonenden van de Kerklaan-Postlaantje troffen elkaar woensdag bij de Raad van State en hoewel partijen verschillen van visie is er ook één overeenkomst. Iedereen wil op deze locatie woningbouw.

De rechter vroeg bewoners hierbij specifiek naar hun standpunt. ,,Het wordt ons nagedragen dat wij mensen zijn die niks willen,” reageren de aanwezige omwonenden. ,,Maar dat is niet zo. We zien er graag iets moois en duurzaams. Dat begint met een mooi plan.” De aanwezigen hoorden tijdens het Hoger Beroep hoe de rechter vroeg naar recente cijfers ten aanzien van de behoefte aan de 62 nieuwe woningen op het braakliggende terrein. Dit was niet op orde waarna de advocaat van Uwoon met klem in haar slotpleidooi vroeg of de gemeente de mogelijkheid kon krijgen het plan op dat vlak te repareren.

'Ze draven door'

Een tiental omwonenden was bij de zitting aanwezig. Zij vonden het ontbreken van de juiste cijfers typerend voor de gang van zaken bij dit hele project. De zitting in Den Haag deed hen goed omdat bleek dat de rechters zich echt verdiept hadden in het dossier. ,,Uwoon en de gemeente draven door!” aldus een bewoner. ,,We hebben drie jaar geleden aangegeven er gezamenlijk uit te willen komen. Juist om dure procedures te voorkomen.” Volgens de omwonenden had de gemeente weinig tot geen boodschap aan hun mening en kreeg Uwoon vrij spel. De aanwezige jurist van de gemeente had woensdag op een aantal vragen geen antwoord. ,,Dat voelt nu wel lekker,” reageert een van de bewoners van het Postlaantje. ,,Uwoon roept dat ze dit verloederde stuk grond mooi op gaan knappen, maar door de massaliteit wordt niemand daar uiteindelijk gelukkig van. Ook houden ze zich niet aan de prijsklasse waarin ze zouden bouwen. Het draait allemaal om geld. Men wil de rekening van de te duur gekochte grond hierop afwentelen.” Overigens zou het ook nog zo kunnen zijn dat het bedrag van de provincie en gemeente, € 750.000,-, komt te vervallen als er niet snel gebouwd kan worden. ,,De raadsvrouw van Uwoon zei in de rechtbank dat dit geen financieel probleem vormt. Dit gemeenschapsgeld hebben ze dus niet nodig!” zo meldt een omwonende verbaasd door het antwoord. ,,Men zegt dat het project ook zonder staatssteun doorgaat.”

Parkeren

Wat volgens omwonenden echt een issue is, is de afwikkeling van de parkeerproblematiek en de verkeersveiligheid in het Postlaantje. ,,Het parkeeronderzoek wat men hanteert dateert uit 2016. Toen stond de Jaarsmaflat leeg en werd er geparkeerd op het braakliggende stuk grond en achter De Wegwijzer. Ook stonden er 25 garageboxen. Met het huidige plan van Uwoon wordt een ernstig parkeerprobleem gecreëerd dat de Ermelose gemeenschap tonnen gaat kosten om op te lossen.” Omwonenden wijzen daarbij ook op het Raadhuisplein dat minder parkeerruimte biedt. ,,Het bizarre was dat de advocaat in de rechtbank met een plan kwam om parkeerruimte te creëren achter De Dialoog. Ik zie al dat je ’s avonds in het donker thuis komt en dan achter De Dialoog moet parkeren om vervolgens naar je nieuwe woning te lopen. Daarbij heeft dit stuk grond toch echt een bosbestemming.” Het is wrang dat door de sloop van de Jaarsmaflat en het plaatsen van de hekken er flink minder parkeerruimte is het Postlaantje. ,,We krijgen met regelmaat een bon voor te lang parkeren. Maar, waar moeten we anders naar toe als we tenminste in de buurt van onze woning willen parkeren?’’, verzucht een bewoner.

Woningbouwprogramma

Omwonenden zijn teleurgesteld in de houding van zowel Uwoon als de gemeente. ,,Ze praten dingen naar zichzelf toe. Er worden winkelvierkantemeters ingeleverd en men tekent parkeerruimte in achter het kantoor van Uwoon.” Overigens past het aanbod van appartementen ook niet geheel in het woningbouwprogramma. De koopappartementen worden momenteel aangeboden vanaf €180.000,- en € 250.000,-. En dat terwijl wethouder Jan van den Bosch destijds bij de presentatie meldde dat appartementen met een verkoopprijs tot € 160.000 alleszins realistisch zou zijn. ,,Ons gaat het erom dat er iets komt dat past in deze omgeving, dat aansluit bij het dorp en waar voldoende parkeergelegenheid komt zodat nieuwe bewoners ook bij hun huis kunnen parkeren.” De rechter zal eind maart uitspraak doen. (de namen van de betrokkenen zijn bij de redactie bekend)