Lokale partijen staan er goed voor

ERMELO - Vandaag werd bekend dat slechts een op de drie kiezers weet waarop hij of zij woensdag gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Daaruit komt ook naar voren dat meer dan de helft van de mensen nog twijfelt nog tussen een aantal partijen.

Wie in Ermelo nog zoekt naar duidelijkheid, kan vanavond terecht in De Dialoog waar het laatste lijsttrekkersdebat wordt gehouden. Afgelopen zaterdag waren alle partijen vertegenwoordigd op het Pauwenplein tijdens de Politieke Markt. De ijzige kou weerhield mensen er echter van het dorp in te gaan. Het lijsttrekkersdebat van vanavond kan daarom belangrijk zijn. Want niemand weet nog hoe de bal politiek gezien woensdag zal rollen. Kandidaat raadsleden lieten dan ook niets los over enige prognose.

Lokale thema's

Landelijk gezien lijken vooral lokale partijen er goed voor te staan. Het onderzoek van I&O Research meldt dat men verwacht dat 34% van de stemmen naar lokale partijen gaan. Op afstand volgen daarna de landelijke partijen VVD (11 procent) en CDA (10 procent). D66, dat bij de vorige verkiezingen een flinke klapper maakte, lijkt in te gaan leveren. GroenLinks daarentegen staat op winst: van 5 naar 9 procent. De enquetecijfers wijzen uit dat ruim de helft van de kiezers de keuze aanstaande woensdag bepaalt op basis van lokale thema’s. Dat is meer dan vier jaar geleden. Zestien procent zegt zich vooral te laten leiden door de landelijke politiek. Waar het ook vanaf hangt, is het opkomstpercentage. Vier jaar geleden werden er 13042 stemmen uitgebracht, dat is 62,7%. Landelijk lag dit percentage veel lager, namelijk 54%. De verwachte opkomst voor woensdag ligt landelijk tussen de 47 en 51 procent.

Het grote lijsttrekkersdebat vindt maandag19 maart plaats in De Dialoog, Raadhuisplein 4 in Ermelo. Presentatie is in handen van Jan Hoogenberg en Germa Greving. Aanvang 19.30 uur, inloop 19.00 uur.