Getroffen ondernemers vechten zich terug 

ERMELO - Een verwoestende vuurzee zorgde woensdagnacht ervoor dat het oude winkelpand in de Stationsstraat in vlammen op ging. De jonge ondernemers Nienke Rietberg en Dennis Tijssen keken machteloos toe hoe hun ‘kindje’ verloren ging. De speciaalzaak Veluwe Vis was niet meer.

Drie jaar geleden nam het tweetal de viswinkel over, een droom ging in vervulling. Ze knokten met het team om er een echte Ermelose zaak van te maken waarbij kwaliteit en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel stonden. Het jonge stel besloot zelfs anderhalf jaar geleden van Heerde naar Ermelo te verhuizen om dichterbij de zaak te zijn. ,,Alles voor het bedrijf,” vertelt Nienke Rietberg nog altijd aangedaan. Woensdagnacht, ze lagen net in bed, toen de sirenes van de brandweer klonken. Ze besloten te gaan kijken omdat het dichtbij was, heel dichtbij. Het was hun eigen zaak. ,,Het is nog af en toe onwerkelijk,” zegt het tweetal. ,,Het is nu een paar dagen geleden en we gaan er geregeld even langs. Het ziet er verschrikkelijk uit.” Van het pand is niets meer over, ze mogen de zaak niet in en van de spullen is nauwelijks iets meer te redden. in eerste instantie waren de ondernemers dan ook van mening dat dit het einde van hun Veluwe Vis was. ,,We konden het niet overzien. Hier hadden we nooit rekening mee gehouden.” De brand begon op de bovenverdieping, maar vanwege al het houtwerk in de woning, is alles ingestort.

Opnieuw beginnen

De ondernemers zijn overspoeld met bloemen en berichtjes. ,,Buren kwamen de eerste dag voor ons koken en de buurkinderen maakten een schilderijtje voor ons.” Eigenlijk realiseren Dennis Tijssen en Nienke Rietberg zich nu pas welke plek ze in die drie jaar hebben verworven in de Ermelose samenleving. ,,We bouwden aan onze klantenkring en hadden vaak ook tijd voor een praatje. Dat waarderen mensen.” Ze kunnen nu dan ook niet rustig over straat of mensen komen naar ze toe. ,,En dat helpt. Daarom weten we nu dat we door moeten gaan, opnieuw moeten beginnen,” aldus Rietberg. Daarvoor is het echter nog (te) vroeg want de brand/ schade is verzekeringskwestie en dat gaat tijd in beslag nemen. Voordat ze weten hoe ze verder moeten, zal een en ander afgewikkeld moeten worden. Daarbij komt dat een viswinkel aan allerlei criteria moet voldoen waardoor een tijdelijke verplaatsing ingewikkeld is. Hygiëne en koeling vormen hierbij het grootste obstakel.

Boter bij de vis

Waarschijnlijk gaat het pand gesloopt worden. ,,We zijn nu alle opties aan het bekijken, oplossingen op korte termijn en voor langere termijn. We willen heel graag in Ermelo blijven,” zegt Tijssen. Het stel wil dan ook iedereen bedanken die hen de afgelopen dagen heeft geholpen. ,,In het bijzonder natuurlijk de brandweer, de burgemeester, maar ook familie, vrienden en niet te vergeten onze medewerkers!” Om te laten zien dat ze sterk willen terugkomen, wil het team aanstaande zaterdag tijdens de Paasmarkt met een tent de klanten en alle betrokkenen uitnodigen voor een kopje koffie. ,,En natuurlijk delen we gerookte zalm uit, want die hebben we zat?” lacht Tijssen met gezonde zelfspot. ,,De brandweer zal wel gedacht hebben: vis moet zwemmen!” Nee, het jonge stel is er nog lang niet. Maar ze krijgen de nodige hulp en hebben ontzettend veel doorzettingsvermogen. Omdat de afhandeling van de schade nog op zich laat wachten, mogen deze ondernemers geen geld verdienen. Maar Ermelo zou Ermelo niet zijn! Om hen een hart onder de riem te steken, zal er zaterdag een ton staan waarin iedereen een financiële bijdrage mag doen. Want al gaat het team uitdelen, meer dan ooit hebben ze hier behoefte aan boter bij de vis.