Wetswijziging stuurt aan op onbelemmert stemmen

ERMELO - Hoe toegankelijk waren de stemlokalen in Ermelo tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Het College voor de Rechten van de Mens richtte er een landelijk meldpunt voor op: het Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Hiermee wil men in kaart brengen hoe deze verkiezingen de stand van zaken was. Temeer omdat vanaf 1 januari 2019 alle stemlokalen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

Deze wetswijziging kondigen minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Het recht om te stemmen is het fundament van onze democratie’, aldus Ollongren. ,,Daarom zou niemand een obstakel moeten ervaren om te gaan stemmen. Alle stembureaus moeten toegankelijk zijn.”

25%

In de huidige Kieswet staat dat 25 procent van de stemlokalen zodanig gelegen en ingericht moet zijn dat kiezers met een lichamelijke beperking zoveel mogelijk zelf hun stem kunnen uitbrengen. Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week waren, ook in Ermelo, niet alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. En dat terwijl dit dorp zich profileert met de doelstellingen van de inclusieve samenleving als uitgangspunt. Wel behaalde men ruimschoots de voorgeschreven 25%. Slechts vier locaties waren niet rolstoeltoegankelijk. De gemeente Ermelo had daarom in de communicatie duidelijk aangegeven welk stembureau wel of niet rolstoel-toegankelijk was. De gemeente stelt de doelstellingen van de inclusieve samenleving als uitgangspunt. Toch waren somminge lokalen niet voor mindervaliden toegankelijk. Daarom wil Cor Louwerse van het CDA Ermelo weten wat het college gaat doen om bij de volgende verkiezingen wel alle stemlokalen toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. ,,Ook zijn we benieuwd op welke wijze het college gaat verwezenlijken dat ‘iedereen volwaardig mee kan doen in de samenleving’ en op 20 maart 2019 – indien nodig met begeleiding ‐ daadwerkelijk zijn stem kan uitbrengen,” aldus Louwerse.

Begeleiding

De minister wil kijken of stembureauleden bijvoorbeeld bijstand kunnen verlenen ín het stemhokje aan mensen met een verstandelijke beperking. Nu beperkt de hulp zich tot mensen die lichamelijk niet in staat zijn om te stemmen, bijvoorbeeld omdat ze blind zijn. Kiezers met een verstandelijke beperking krijgen volgens de huidige wet geen hulp, omdat men zelfstandig zijn stem moeten kunnen uitbrengen zonder beïnvloeding via de stem.