Opbrengst gaat naar gaarkeuken en kippen

ERMELO - In deze vastentijd hield basisschool RKPWA een Vastenactie met als afsluiting de rommelmarkt om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor de Voedselbank van Stichting Albanië. Eind april wordt de opbrengst persoonlijk door bestuurslid Fleur Stoute afgeleverd.

Fleur Stoute: ,,Het is elke keer weer hartverwarmend hoe iedereen zich fantastisch inzet om geld bij elkaar te krijgen voor onze stichting. De hele week werden er allerlei activiteiten georganiseerd, met de rommelmarkt vandaag als hoogtepunt.’’ De Vastentijd is de tijd veertig dagen voor Pasen en er worden allerlei acties gedaan in het kader van Vastenactie. De hele school doet dan mee om geld bij elkaar te brengen voor kinderen die het minder hebben dan hier in Nederland. De Vastentijd in Ermelo begon met het zelf maken en opnemen van een lied. In de loop van de veertig dagen werden er allerlei activiteiten georganiseerd waaronder een heuse kippenbioscoop. Er waren twee heuse bioscooplokalen gemaakt, compleet met zitzakken, kleedjes, popcorn en limonade. De opbrengst wordt gebruikt om kippen te kopen voor de allerarmste gezinnen. ,,Daarom heet het ook een kippenbios,’’ legt Stoute uit. ,,Elke euro is twee warme maaltijden voor de arme kinderen via de gaarkeuken in Tirana. En voor de allerarmste gezinnen, die ook gebruik maken van de gaarkeuken, zijn we kippen gaan sparen. Zo kunnen de mensen de eitjes verkopen op de markt of bijvoorbeeld ruilen voor ander eten. Dat gebeurt overigens in Albanië nog veel: eten ruilen. Wij geven zes kippen per arm gezin.’’ Het eindbedrag van de kippenbioscoop stond vandaag op 1190 euro. Maar wat de rommelmarkt heeft opgeleverd is nog niet bekend, dat wordt 6 april bekend gemaakt.

Ludieke acties

De rommelmarkt is elk jaar een groot succes: alle klassen en alle kinderen verkopen gebruikt speelgoed of verzinnen ludieke verkoopacties: armbandjes met je naam voor 0,50 cent, saxofoon spelen ( alleen de saxofonist Huub had al 35 euro opgehaald vandaag), smoothieverkoop en verkoop van alcoholvrije cocktails. In groep 3 hebben ze tomatenplanten gekweekt en verkocht, zelfgemaakte sleutelhangers en tekeningen werden verkocht. Er konden paaseitjes worden geraden, verse groente- en fruitspiesjes gegeten en nog zoveel meer. In groep 1 konden de kinderen worden geschminkt en twee juffen waren verkleed als paashaas waar kinderen eitjes konden grabbelen. Een prachtige middag voor het goede doel. Als afsluiting was er weer een prachtige loterij met fantastische prijzen aangeboden door lokale Ermelose ondernemers. Na 6 april wordt het totaalbedrag bekend gemaakt en op 30 april gaat Fleur Stoute persoonlijk een geweldig bedrag afleveren in Albanië en het geld naar de gaarkeuken brengen en kippen kopen voor de voor de allerarmste gezinnen.