Blinden en slechtzienden willen veilig over straat

ERMELO – Vandaag werd de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ geopend in Den Haag. De verenigde belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking in Nederland vragen in de week van 9 tot en met 16 april breed aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. 

De geribbelde tegels op de trottoirs zijn de zogenaamde geleidelijnen. Mensen met een visuele beperking maken hier gebruik van om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. Zij volgen de lijnen door met hun taststok en voeten de ribbels te voelen. Het is de bedoeling dat blindengeleidenstroken altijd vrij liggen, dus zonder obstakels. Helaas is dit niet het geval en wordt daardoor de toegankelijkheid van de openbare ruimten voor blinden en slechtzienden ernstig beperkt. Helaas weten veel ziende mensen niet waar de geleidelijnen voor dienen. Met als gevolg dat er regelmatig obstakels op staan. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers.

Bartiméus

Ook in Ermelo, waar veel blinden en slechtzienden wonen en verblijven vanwege Bartiméus/Sonneheerdt, zal er aandacht zijn voor deze campagne. Niet met grote promoteams, maar wel door aandacht te geven aan deze campagne. Ermelo greep begin dit jaar naast de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, maar heeft toegankelijkheid altijd hoog in haar vaandel staan. Ook ProRail en NS zetten zich al jaren in om zelfstandig reizen voor mensen met een beperking zo veilig en eenvoudig mogelijk te maken. Vanuit die ambitie onderstrepen zij de campagne Houd de lijn vrij!. In de afgelopen jaren is hard gewerkt om de stations in Nederland ook voor mensen met een visuele beperking toegankelijk te maken. Meer informatie over deze campagne is te vinden op www.houddelijnvrij.nl