Succesvolle knuffels voor een knuffel 

ERMELO - Ze zijn ongeveer net zo zwaar als echte katten en ze miauwen ook precies hetzelfde. Maar de senioren van de Amaniet hoeven geen kattenbakken te verschonen en er komen ook geen kittens. Op schoot bij een aantal, soms dementerende, ouderen zitten robotkatten met een groot aaibaarheidsgehalte. Deze katten zorgen voor ontspanning, helpen tegen eenzaamheid en geven mensen het gevoel opnieuw ergens voor te kunnen zorgen. 

Een robotkat is weliswaar geen echt dier, dat kan namelijk niet in de meeste verzorgingshuizen. Toch beleven de bewoners er net zoveel plezier aan. Eén van de initiatiefnemers Tirza de Lange is blij dat de actie die hiervoor is ingezet, zo succesvol is verlopen. ,,We hebben knuffels gehaakt en gebreid en dat geld bij elkaar gespaard. Maar tegelijkertijd kregen we ook donaties en Johan van Rossem van ElectroWorld Putten wilde zes katten sponsoren.” De welzijnsmedewerker van de Zorggroep Noordwest Veluwe is verrast door alle aandacht en reacties. Johan van Rossem, die vanmiddag de katten officieel kwam overhandigen, is geraakt door de ouderen. ,,Ik heb zelf gezien wat zo’n kat voor dementerende ouderen kan betekenen,” vertelt hij. ,,Ik heb een man weer zien genieten.” De Puttense ondernemer wist, na het lezen van een krantenbericht over deze actie, dat hij dit graag financieel wilde steunen. Ook Hondenhobby uit Ermelo schoot te hulp met mandjes voor de dieren.

Tomeloze inzet

Vanmiddag werd ook Lia Ruitenberg in het zonnetje gezet. Zij kreeg voor haar tomeloze inzet de gouden haaknaald uitgereikt. De gehaakte knuffels blijven overigens gewoon te koop. ,,We gaan door voor de volgende actie, de museumwagen van Het Pakhuis,” vertelt De Lange. ,,Maar vandaag is het een kraamfeest voor de katten.” Er is overigens ook een knuffelhond met de naam Imke. ,,Deze is vernoemd naar een bewoonster die onlangs is overleden. Ze had een hekel aan de katten, maar een hondje was oké.” Overigens hebben alle robotkatten ook een naam gekregen. Zo is er een vernoemd naar de hoogbejaarde mevrouw van der Pal. Zij heeft inmiddels de bijnaam van knuffeloma gekregen. En omdat de actie zo succesvol is, blijft er een robotkat over die cadeau wordt gedaan aan de jarige IJsvogel. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die lijden aan dementie rustig worden door het aaien van een kat. ,,Een kat op schoot zorgt ervoor dat ‘onrustige’ bewoners langer blijven zitten.” De huisdieren zijn verdeeld over verschillende afdelingen binnen de zorggroep.