Toch altijd weer een spannend gebeuren

ERMELO - Tweehonderdzeventig basisschoolleerlingen van groep 7 deden vandaag praktisch verkeersexamen. Er moesten negen controleposten worden gepasseerd langs de twintig minuten durende route. Dat was niet voor iedereen eenvoudig. 

‘Het is verboden om samen op te fietsen, surveillanten zullen hier streng op toezien’ en ‘Haren mogen niet over het hesje hangen, want dan is het nummer niet goed te lezen’ zijn enkele van de regels die VeiligVerkeer Nederland heeft opgesteld voor de deelnemers. Maar ook voor de posten zijn er regels om zo tot een eensluidende beoordeling te komen. ,,Alle Ermelose basisscholen doen mee aan het praktisch verkeersexamen,’’ vertelt coördinator Jaap Verburg. Alleen de Speulderbrink doet maar eens in de twee jaar mee, het is immers een kleine school. Dit jaar heeft de buurtschool uit Speuld geen kandidaten. Verburg: ,,Anderhalve maand voor het examen informeren we alle basisscholen waarna ik het aantal leerlingen doorkrijg. Ik maak dan een schema, een tijdsplanning en de bezetting van de controleposten.’’ Enkele jaren terug lukte het de organisatie bijna niet om de bezetting van de posten te realiseren, dus werd het verplicht om als school zelf voor controleurs te zorgen. Hoe meer leerlingen, hoe meer controleurs. ,,Dat kunnen ouders of grootouders zijn, maar eigenlijk kan iedereen dit doen,’’ legt Verburg uit. Tijdens de route krijgen de leerlingen met zo’n beetje alle standaard verkeersregels te maken en is in principe goed te doen. ,,Toch zijn er altijd kinderen die erg zenuwachtig zijn en dan wordt er van te voren nog geoefend. We hoorden al van de scholen dat het theoretische examen als moeilijk werd ervaren, dus dat zal dan ook wel gevolgen hebben voor het aantal cum-laude geslaagde leerlingen.’’

Bemoedigend

De start van het examen vond plaats op de parkeerplaats van het Kerkelijk Centrum. De eerste leerlingen startten vanaf 8.30 uur. De kinderen in de oranje hesjes fietsten de Dirk Staalweg op richting de Hamburgerweg. Daar staken ze de ‘moeilijke kruising over naar de Paul Krügerweg. Vervolgens fietsten ze via de Varenlaan, Leuvenumseweg en Jacob Catslaan, weer richting Stationsstraat. Uiteindelijk kwamen ze na zo’n twintig minuten weer uit in het centrum en gingen via de Horsterweg de Stationsstraat in. Tot aan het begin van het voetgangersgedeelte, want daar moesten ze afstappen. Ze fietsten op de Dokter Holtorpstraat richting de Groeneweg en arriveren weer bij het Kerkelijk Centrum. Met een blos op hun gezicht leverden de leerlingen de hesjes uiteindelijk in en kregen ze bemoedigende woorden van de organisatie. Vandaag zijn er vanuit het bestuur van VVN Ermelo-Putten een viertal vrijwilligers actief. En nu is het afwachten wie er straks bij de burgemeester mag komen om zijn of haar Cum-Laudediploma af te halen.