In aanbouw zijnde woning zorgt voor brandgevaar

ERMELO - Vorige maand is de bouwvergunning voor de in aanbouw zijnde woning aan de Molenweg 6 in Ermelo ingetrokken. De bouw van de woning ligt al meer dan een jaar stil en er is sprake van brandgevaar. ,,Je moet er toch niet aan denken dat hier brand uitbreekt," stelt een omwonende, wijzend op de naastgelegen molen die deze maand haar tweede lustrum viert.

Begin 2015 is er naast Molen de Koe een begin gemaakt met de bouw van een woning waarvoor de eigenaresse in 2012 al een vergunning had verkregen. Ze had toen ook al een vergunning laten verlopen omdat ze te laat met de bouw was begonnen. Vervolgens ontstond er, direct naast de molen, een bouwput die daarna weer eindeloos stil lag. De SGP-fractie bij monde van, destijds nog, fractievoorzitter Leo van der Velden stelde het college vragen over deze gang van zaken. De burgemeester gaf echter aan hier niet tegen te kunnen optreden.

Doorn in het oog

Het is al jaren een doorn in het oog van velen. Het Molenaarsplein, een visitekaartje van de gemeente Ermelo, zit met een lelijke bouwput, maar omwonenden ervaren ook overlast. Bouwmaterialen, die er jaren geleden zijn neergelegd, zijn verwaaid en ook de omheining vormt geen aantrekkelijke aanblik. De woning in aanbouw ligt vol met stro en ook rondom de woning ligt tussen het hoge onkruid veel stro, iets wat ongedierte aantrekt en brandgevaarlijk is. Daarnaast melden deskundigen dat het bouwwerk in zeer slechte staat verkeert en bouwtechnisch niet klopt. De gebruikte isolatiematerialen zitten vol vocht en het kan niet anders dan dat het huis, waaronder een kelder zit, verspocht en verschimmeld is.

Specialisten

De eigenaresse is meermalen aangesproken op de gang van zaken en het uitblijven van vorderingen van de bouw. Dit zou volgens haar te maken hebben met de specifieke werkzaamheden waarvoor specialisten benaderd waren. Inmiddels is er al meer dan een jaar niets aan de situatie veranderd. Controle vanuit de gemeente heeft er daarom toe geleid dat de bouwvergunning is ingetrokken. ,,We hebben nu een gesprek met de eigenaar van de bouwkavel gepland,” zegt wethouder Laurens Klappe. Dat gesprek zal deze maand nog plaatsvinden. ,,We hopen te komen tot een oplossing. Wanneer mevrouw een nieuwe bouwvergunning aanvraagt moeten we die dan ook verstrekken.”