Feest rond Ermelose erfgoed

ERMELO - Vandaag viert Molen De Koe groot feest omdat deze Ermelose icoon precies tien jaar draait. Speciaal voor deze gelegenheid werden burgemeester André Baars en voorzitter Aline Verhoef in een koets naar het Molenaarsplein gebracht. Daar waren vrijwilligers al uren in touw om alles voor deze feestdag in gereedheid te brengen.

Vandaag de dag moet niemand eraan denken als de door molenaar Van der Linde, destijds eigenaar van de restanten van De Koe, aangevraagde sloopvergunning afgegeven was. Eddy Bilder, toen raadslid, diende echter een bezwaarschrift in. Hij zette zich in voor de herbouw van de molen en kreeg al snel hulp van bevlogen Ermeloërs. Er werd een bestuur gevormd onder voorzitterschap van Henk van Malkenhorst en men wist ruim 850.000 euro bijeen te krijgen, genoeg voor de heropbouw van de molen.

Wind mee

Op 12 december 2008 stelde de Commissaris van de Koningin van Gelderland, Clemens Cornielje, samen met de toenmalige voorzitter van de molenstichting Niko Poolen, de gerestaureerde molen officieel in werking. Sindsdien heeft Ermelo weer een historische aangezicht. Vanmorgen was het aan de burgemeester de taak om de molen weer te laten draaien en dat werd gevolgd met het openingslied van het shantykoor. ,,Molen De Koe kan al tien jaar draaien dankzij de inzet van vele vrijwilligers, donateurs en sponsors,” vertelt Aline Verhoef bij de opening vanmorgen. ,,Dat willen we graag zo voortzetten, want het onderhoud van dit prachtige cultureel erfgoed kost veel geld. Onder het motto ‘Houd de wind in onze wieken’ zullen er daarom diverse acties zijn, zoals een speciaal gebrouwen jubileumbier van Burg Bieren en natuurlijk speciale aanbiedingen in de eigen Molenwinkel.” Verhoef had natuurlijk een molen-cadeautje voor de burgemeester, een spel. Daarna mocht het stichtingsbestuur vooral felicitaties in ontvangst nemen. Ook de bestuursleden van het eerste uur kwamen natuurlijk nog even kijken hoe de Ermelose molen vandaag de dag gelukkig de wind mee heeft.