Toeristenbelasting minimaal verhoogd

ERMELO - Gemeenten heffen in toenemende mate toeristenbelasting. Deze tarieven zijn de afgelopen jaren gestegen. Gemiddeld betalen toeristen in Nederland € 2,33 per nacht. In Ermelo is dat overigens dit jaar € 1,00. In 2017 was dit € 0,95.

Het Coelo, een aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden onderzoeksbureau, bracht deze week de landelijke cijfers naar buiten. Gemeentes heffen toeristenbelasting omdat toeristen gebruik maken van gemeentelijke voorzieningen. Overigens heffen niet alle gemeentes toeristenbelasting, maar het gebruik neemt wel toe. In 2005 kende 70 procent van de gemeenten toeristenbelasting, in 2018 is dit 81 procent.

Haarlemmermeer het duurst

De toeristenbelasting wordt geheven van degene die gelegenheid biedt tot overnachten in hotels, pensions, groepsaccommodaties, appartementen, kamerverhuur, bed & breakfasts, vakantieonderkomens, mobiele kampeeronderkomens en andere accommodaties die verhuurd worden tegen vergoeding in welke vorm dan ook. Gemiddeld, over gemeenten met en zonder belasting, wordt 1,98 euro per overnachting betaald; een toename van 16 cent (8,7 procent) in vergelijking met vorig jaar. Als we de gemeenten die geen toeristenbelasting heffen buiten beschouwing laten in de berekening, is het gemiddelde bedrag dat een toerist betaalt 2,33 euro per nacht. In 2018 is het tarief per nacht het hoogst in de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Toeristen betalen daar € 6,49. Van de gemeentes die belasting heffen, heeft Strijen met 0,49 cent per nacht het laagste tarief.

Veluwe

Gemeentes op de Veluwe berekenen verhoudingsgewijs weinig toeristenbelasting. De toeristenbelasting in Putten bedraagt € 1,09 per persoon per overnachting. In Harderwijk is het zelfs € 0,85 en Nunspeet rekent € 1,05 per overnachting af. In de hoofdstad Amsterdam houdt de gemeente 6% van de overnachtingsprijs in als toeristenbelasting. De Veluwe int weliswaar geen grote bedragen, maar met de groeiende toeristenstroom is het wel een makkelijke melkkoe.