'Handmatig uitsteken tijdrovende klus'

ERMELO - Afgelopen week heeft de gemeente Ermelo onderhoud gepleegd op de Groevenbeekse Heide. Bramenstruikenlangs fietspaden, ruiterpaden en de mindervalidenroute op de hei zijn bespoten. Planten groeien zo goed door overbemesting van onder anderen hondenpoep. Dit zorgt voor een overmaat aan stikstofbemesting. Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond. 

De planten worden bespoten met het bestrijdingsmiddel Genoxone. De planten worden gericht aangestipt om effect op andere gewassen te voorkomen. Het middel is binnen één uur opgenomen door de plant. De sterke geur die bij de bestrijding vrijkomt, is bedoeld als afweer voor honden en andere dieren. De werkzaamheden werden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. ,,Er is geen gevaar voor mens en dier," zo laat de gemeente weten.

Tijdrovend

Uiteraard is er gekeken naar alternatieven voor het bestrijden met gif. Het enige alternatief is het handmatig uitsteken van de planten. Deze tijdrovende klus is erg kostbaar. Ook is het moeilijk om aannemers of vrijwilligers te vinden die bereid zijn dit uit te voeren. Voor een aantal planten, zoals de Japanse duizendknoop, is er zelfs geen alternatief. De wortels zitten meters diep waardoor uitsteken niet mogelijk is. Een andere mogelijkheid is om te stoppen met de bestrijding. Een deskundige van de gemeente laat weten dat de hei dan langzaam zal veranderen in bos. ,,Met de aannemer is afgesproken dat op de watervaten voortaan duidelijk ‘water’ komt te staan. Dit om te voorkomen dat gedacht wordt dat het hier om vaten met bestrijdingsmiddel gaat." Wie zich toch zorgen maakt over de gezondheid van zijn/ haar huisdier, krijgt het advies om een andere uitlaatplek te zoeken. www.ermelo.nl/honden.