Nieuwbouwplan transitiehuis van start

ERMELO - Vlak voor de jaarwisseling kregen Ronald en Frida Tijdeman groen licht van het college voor de bouw van een nieuw transitiehuis voor jonge moeders aan de Konijnenwal in Ermelo. Toch duurde het nog een aantal maanden voordat de schop echt in de grond kon. Nu is het dan zover.

Transitiehuis Damaris, dat momenteel nog gevestigd is aan de Horsterweg, zal voor het eind van het jaar verhuizen naar de Konijnenwal. ,,Daar bouwen we een twee-onder-een-kap waardoor werk en privé wat meer gescheiden wordt,” vertelt Frida Tijdeman. Samen met Ronald begeleidt ze jonge (aanstaande-) moeders met de verzorging van de babies, maar ook met het aanbrengen van structuur in het leven. ,,Het is prachtig, dat ontluikende leven,” aldus het echtpaar. ,,We kiezen voor de kinderen, zij mogen geen kind van de rekening worden.”

Kwaliteit

Het huis aan de Horsterweg biedt nu ruimte aan zes moeders en dat zal ook op de nieuwe locatie de insteek zijn. De afgelopen jaren zijn er bij Damaris negen kinderen geboren. ,,Maar in totaal zijn er vijftien kinderen in het huis geweest,” vult Frida Tijdeman aan. Het Ermelose echtpaar wil op de nieuwe locatie niet investeren in kwantiteit, maar in kwaliteit. ,,Op de nieuwe plek creëren we een complete leefwereld, een soort ‘beschermde woonvorm’ maar wel in de maatschappij.” Zo komt er ruimte om dieren te houden, een insectenhotel en een tuin waar bijvoorbeeld ruimte is voor een blotevoetenpad. ,,De dieren bieden een soort dagbesteding voor de moeders. Ze hebben daardoor altijd wat om handen.” Het opvanghuis wordt sober en terughoudend uitgevoerd. Als ondergeschikt bijgebouw, passend in het buitengebied.

'Kraamkamer'

Op de locatie waar geruime tijd een grote paardenmanege gepland stond, worden nu zes wooneenheden voor de moeders gerealiseerd. In de gezamenlijke ruimte komt ook een ‘kraamkamer’. Zo kunnen de initiatiefnemers hun doel ‘zelfstandig, maar niet alleen’ nog beter realiseren. ,,We willen moeder en kind in elk geval een rustig eerste levensjaar te geven,” vertelt Ronald Tijdeman. Vijf jaar geleden opende het echtpaar de deuren van het transitiehuis. ,,Gebleken is dat de jonge moeders bij ons kansen krijgen om dingen anders aan te pakken en op zoek te gaan naar een goede oplossing.” De kleinschalige woonvorm heeft inmiddels een regiofunctie. In vijf jaar tijd hebben Ronald en Frida Tijdeman veel ervaring opgedaan. ,,Die expertise willen we graag delen,” aldus Frida. Dat kan straks op de nieuwe locatie. De hulpverleners hebben in de afgelopen jaren natuurlijk ook moeilijke momenten meegemaakt. ,,We worden soms als crisisopvang gebruikt en daar zijn we eigenlijk niet voor,” aldus Tijdeman. We moeten goed kijken wie er om de jonge moeders heen staan en waar de verantwoordelijkheden liggen. We kunnen bij Damaris niet alles op onze schouders nemen.” Gelukkig kunnen ze terugkijken op een aantal mooie successen. ,,Vier meiden die nu in huis zijn, gaan straks mee naar de nieuwbouw. Dat is voor iedereen heel spannend, maar we kijken er enorm naar uit,” aldus Frida en Ronald Tijdeman.