Erik van der Weide in het spoor van de minister

ERMELO - Twee weken geleden presenteerde minister Wopke Hoekstra van Financiën zijn eerste koffertje tijdens de Verantwoordingsdag in de Tweede Kamer. In zijn kielzog liep Erik van der Weide. Dit Ermelose raadslid (CDA Ermelo) werkt namelijk bij het Ministerie van Financiën. Hij is coördinator van het financiële jaarverslag van het rijk en mocht de minister assisteren tijdens deze ceremonie.

De Verantwoordingsdag is de tegenhanger van Prinsjesdag. Weliswaar minder populair, maar voor Van der Weide was het heel bijzonder. ,,Wat ik me niet realiseerde was dat er ineens vijftien camera’s op me gericht stonden,” lacht hij nuchter. De dagen eraan voorafgaand had Van der Weide twee maal met de minister geoefend. Ook omdat het voor Hoekstra de eerste keer was dat hij deze rol mocht vervullen. ,,Dat was wel fijn! Alles moet op zo’n moment natuurlijk kloppen. Je moet van elk document twee exemplaren hebben en de pennen mogen niet ontbreken,” vertelt het Ermelose raadslid een paar dagen later.

Zinnig, zuinig en zorgvuldig

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de plannen voor het komende jaar, de Verantwoordingsdag toont aan wat er van die plannen uiteindelijk terecht is gekomen. De Algemene Rekenkamer maakt daarbij een rapport. ,,Zij controleren of het belastinggeld zinnig, zuinig en zorgvuldig wordt uitgegeven,” legt Van der Weide uit. Elke dag reist hij van Ermelo naar Den Haag voor zijn werk. Zijn taak is nu vooral procesmatig, Van der Weide moet het geheel in goede banen leiden. ,,Maar mijn ambitie is meer leiding geven met inhoud.” Hij houdt van de bestuurlijke dynamiek en moet met regelmaat ‘brandjes blussen’. ,,Ik werk met name voor begrotingszaken en dan vooral de procedurele kant. Wat ik hiervan leer is het financieel functioneren van het Rijk.” Natuurlijk zet hij zijn kennis en ervaring ook in op lokaal niveau wanneer hij zijn stoel in de raad inneemt. ,,Ik vraag vaker om een onderbouwing van de cijfers en ik realiseer me dat wanneer we als raad het college iets opdragen dat we ze niet weg kunnen sturen met de boodschap ‘kijk maar hoe je je dekking regelt’.”

Ambassadeur

Voor Van der Weide zijn juist de maatschappelijke vraagstukken een uitdaging. Daar wil hij graag mee bezig zijn. ,,Neem de woningnood in Ermelo. Daar zullen we echt radicale keuzes in moeten maken.” Op de vraag of hij later minister van Financiën wil worden antwoordt hij: ,,Burgemeester worden is mijn droom. Die functie zit namelijk op het snijvlak van het ambassadeurschap van een gemeente, het proces begeleiden en het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Ik kan heel goed het algemeen belang afwegen.” Overigens is hij het meest trots op Ermelo, het dorp waar hij nu al 26 jaar met veel plezier woont. Hij voelt zich dan ook oprecht een ambassadeur van deze gemeente.