Verduurzaming gaat in stroomversnelling

ERMELO - Alle nieuwbouwwoningen binnen de gemeente Ermelo zullen binnenkort worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Met ingang van 1 juli komt de wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet te vervallen. In deze wetswijziging staat dat het aan gemeenten is om bij hoge uitzondering nog gebieden aan te wijzen waar een gasaansluiting nog wel mogelijk is. De gemeente Ermelo heeft besloten om geen gebruik te maken van deze bevoegdheid. Met ingang van 1 juli geeft de gemeente ook geen omgevingsvergunning meer af voor nieuwe woningen en gebouwen met aardgasaansluiting.

Energieneutraal 

In 2050 moet heel Nederland over zijn op groene energie. Ermelo heeft de ambitie om in 2030 al energieneutraal te zijn. Dit betekent dat men dan alleen maar energie mag gebruiken die duurzaam is opgewekt. Om deze ambities echt handen en voeten te geven moet de verduurzaming versnellen en het gasverbruik worden afgebouwd. 

Wonen zonder aardgas

Er wordt gekeken naar andere manieren van verwarmen en koken. Dit geldt vooral voor mensen die op korte termijn nieuw- of verbouwplannen hebben. Er zijn verschillende goede technieken om woningen te verwarmen zonder aardgas. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, zonneboiler en/of warmte-koudeopslag. Het duurzaamheidsloket van de gemeente helpt graag op weg bij het zoeken naar mogelijkheden en het maken van de juiste keuze. Via het loket kan men ook een afspraak maken met een energie-adviseur. Een advies kost € 75 euro. Dit krijgt men terug wanneer men duurzame maatregelen neemt. Dit geldt altijd als het gaat om een nieuwbouwwoning zonder gas. Voor de bestaande bouw wordt er gewerkt aan een warmtetransitieplan. In dit plan maakt de gemeente duidelijk in welke wijk, en wanneer, het proces naar gasloos wonen wordt opgestart. In een deel van Wijk West is men al begonnen. www.ermelo.nl/wijkvandetoekomst.