'Beloond om wat ze wél kunnen'

ERMELO - Vanmorgen hebben zesentwintig jongemannen van de Bosgroep van ’s Heeren Loo een diploma gekregen. Vanaf vandaag zijn ze officieel gediplomeerd voor het gebruik van zowel de bosmaaier als de kettingzaag. De mannen volgden een vakgerichte opleiding Groen en Hout die verzorgd werd door Helicon Opleidingen.

Regiomanager Rianne van Eijk was vanmorgen naar de werkschuur op Drie gekomen om de certificaten uit te reiken. ,,Dit is een bijzonder moment omdat deze jongens een erkend certificaat hebben behaald. Je ziet wat dat doet met hen en hun familie,” vertelt Van Eijk. ,,Zo vaak hebben ze te horen gekregen dat ze iets niet kunnen en nu worden ze beloond om wat ze wél kunnen.” Zij leren in de praktijk en niet door middel van boeken. Maar het resultaat is er niet minder om. Erik de Vries, die de cursus op maat vanuit Helicon verzorgde, was soms sprakeloos over de mogelijkheden. ,,Ik wil vooral mensen prikkelen en eruit halen wat erin zit,” vertelt hij. ,,Soms is de motoriek wat anders en gaat het wat langzamer, maar het gaat goed en veilig,” aldus De Vries.

Bosmaaier

Een aantal jaren geleden kwamen begeleiders met de vraag of er niet meer uit te halen was. ,,Er staat nergens dat gehandicapten geen bosmaaier mogen bedienen. Maar dan moet het wel goed én gecertificeerd,” vertelt Pieter Wagemakers, een van de initiatiefnemers en begeleider van de Bosgroep. ,,Toen ben ik de mogelijkheden gaan onderzoeken.” Eén van de obstakels is het financiële plaatje dat bij zo’n opleiding komt kijken. ,,Voor deze mensen is er geen studiebeurs of een subsidie,” vult Van Eijk aan. En dat terwijl de maatschappij wil dat mensen zoveel mogelijk volwaardig meedraaien. ,,Een leven lang leren,” vult de regiomanager aan, ,,Maar er staan geen financiële middelen tegenover.” ’s Heeren Loo heeft hiermee een statement afgegeven. ,,En uiteindelijk blijkt dat deze mensen veel meer in hun mars hebben. Dat scheelt de maatschappij uiteindelijk ook geld.” Van Eijk hoopt dan ook dat de politiek gaat nadenken en opleidingen uiteindelijk voor iedereen toegankelijk worden. ,,Los van het feit of je kunt rekenen of lezen.” Ze wijst naar de Scandinavische landen die op dit gebied ver voorop lopen.

Feestje

Trots zijn de mannen op hun certificaat en menig ouder zat met een brok in de keel bij de diploma-uitreiking. Het was dan ook een feestje. En om dat te bekronen hadden de buren van Boshuis Drie gezorgd voor de alom bekende appeltaart. ,,En ik zie het wel gebeuren dat een van onze mannen op den duur aan de slag kan bij een bedrijf in groenonderhoud,” zegt groepsbegeleider Arjen van Luijt. Het mooie is dat het een volwaardige opleiding is en dat de cliënten met hun certificaat kunnen aantonen welke kennis zij in huis hebben. ,,En natuurlijk komt er een vervolgtraject,” melden de begeleiders enthousiast. Hieraan voegen ze graag toe dat dit bijzondere bosproject alleen maar kan met behulp van Staatsbosbeheer. ,,Het is een prachtige samenwerking,” onderstreept Van Eijk. ,,Dat sluit aan bij de stap naar een inclusieve samenleving."