Aantal wildaanrijdingen het hoogst in Gelderland 

ERMELO - Begin deze week werd een ree op de Kolbaanweg aangereden. ,,Het dier kon, weliswaar gewond, nog de beschutting  halen, maar  bezweek daar helaas alsnog,” vertelt Walda Mees die het dier dinsdag in het bosperceel aantrof. Ze roept automobilisten op hun snelheid in landelijk gebied te matigen.

Aanrijdingen met wild komen altijd onverwachts en voorkomen is onmogelijk, maar wie iets meer begrijpt van het gedrag van wild, kan beter anticiperen. ,,Momenteel zijn de jonge reebokken op zoek naar nieuwe territoria, de oude bok heeft ze verstoten,” legt bosbeheerder Henk Jan Zwart uit. Deze dieren gebruiken vooral de schemerperiode en de nacht om zich te verplaatsen. Volgens Zwart laten de zwijnen zich momenteel nauwelijks zien. ,,De droogte zorgt ervoor dat bodemdiertjes diep in de grond zitten. Wroeten heeft voor de zwijnen dus geen zin.” Overigens zit de piek van het aantal wildaanrijdingen in het voorjaar.

Stijging

De hoeveel aanrijdingen met dieren is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2014 botsten 5750 bestuurders op een wild dier, twee jaar later was dat aantal gestegen naar 7799. Daarvan zijn veruit de meeste aanrijdingen in Gelderland.