Op naar het Nederlands Kampioenschap

 ERMELO – Vorig jaar werd Wiecher Vliek derde bij het NK Veebeoordelen. Als voorzet op het NK 2018 won Vliek alvast het Gelders Kampioenschap.

Op donderdag 14 juni mocht Wiecher Vliek aantreden voor het Gelders Kampioenschap Veebeoordelen. Het werd een thuiswedstrijd daar de wedstrijd werd gehouden op het erf van hun fok/melkveebedrijf aan de Rodeschuurderwegje. Aan de wedstrijd gaat eerst wat oefening vooraf. Vliek: ,,Je gaat eerst een paar keer naar een oefenwedstrijd. Dat is een goede oefening voor de wedstrijd die op 14 juni plaatsvond. Degene die bij de eerste acht eindigden mogen Gelderland vertegenwoordigen op het Nederlands Kampioenschap.’’ Veebeoordelen is echt een ‘tak van sport’ voor de kenner. ,,Het mooie vind ik aan veebeoordelen dat ik gewoon bij elke wedstrijd de koeien op volgorde zet, zoals ik ze zelf ook in de stal wil hebben,’’ legt de fokker uit. ,,Een brede koe met veel kracht in haar frame en daarbij een beste uier waar veel melk in kan.’’

Goed voeren

Vliek vervolgt: ,,Door elke dag je koeien goed te voeren en goede verzorging te geven, kunnen zij de productie ook aan om elke dag weer veel melk te produceren.’’ Zo beschrijft Vliek de vijf koeien dan ook in zijn mondelinge toelichting. Dat hij dit goed deed, bleek wel uit de uitslag: hij werd beloond met een 8.8. Het Nederlands Kampioenschap wordt dit jaar gehouden op 15 september. Vliek: ,,Ik ga met veel zin naar het NK veebeoordelen, maar ga er niet vanuit dat ik hoger kom dan de derde plaats van vorig jaar.’’ Uiteraard maakt elke deelnemer een kans om Nederlands Kampioen te worden, maar met 65 deelnemers uit geheel Nederland zal het wel spannend worden. ,,Maar, uiteraard ga ik heel erg m’n best doen,’’ besluit de jonge Ermelose melkveehouder.