'Beelden geenszins een betrouwbare weergave'

ERMELO – Vanmiddag hebben honderd mensen meegedaan aan de demonstratie van Animal Rights bij de Ermelose eendenslachterij Tomassen Duck-To. Meer impact had de campagne die de dierenorganisatie de afgelopen dagen de media in slingerde. Gertjan Tomassen, eigenaar van de slachterij is daar woedend over.

,,Wat deze organisatie doet, is crimineel," zegt hij. Tomassen meldt dat Duck-To onder streng toezicht staat van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). ,,In het algemeen geldt dat het laden van pluimvee een stressmoment voor de dieren is. Het laden dient netjes, maar ook snel te gebeuren, om het dierenwelzijn te borgen. In principe werken wij uitsluitend met gecertificeerde vangploegen die getraind zijn op ‘Animal Welfare’, en daar ook de certificaten voor hebben.” Toch is dat voor Animal Rights niet voldoende. De organisatie heeft het voorzien op de Ermelose eendenslachter, de enige overigens in Nederland. Animal Rights wil dat de eendenfokkerij stopt.

Afschuwelijk

De Ermelose ondernemer vindt de beelden die Animal Rights met RTL4 heeft gedeeld afschuwelijk. ,,Dit toont aan dat nog niet iedereen in de eendensector zich hiervan volledig bewust is of zich daar naar gedraagt, en blijkbaar gebruik maakt van andere vangers/ploegen. Wij keuren dit af en hebben inmiddels ook met de betreffende veehouders gesproken. Het ‘spelen met/overgooien van dieren’ is onacceptabel gedrag.” Volgens Tomassen zitten in een volle stal altijd wat zieke of zwakke dieren. Deze mogen niet getransporteerd worden. ,,Om verder lijden van deze dieren te voorkomen is het noodzakelijk deze dieren snel en vakkundig te doden. Een percuterende klap tegen de kop of nekdislocatie zijn hiervoor wettelijk voorgeschreven methoden. Ook een veehouder vindt dit niet leuk om te doen (of te zien), maar behoort tot zijn taken als goede dierverzorger.”

Excessen

De directeur van Duck-To benadrukt dat de voorbeelden excessen zijn, die geenszins een getrouw beeld van de dagelijkse praktijk vormen. ,,Vangletsel is continu een aandachtspunt, vanwege dierwelzijn, maar ook vanwege economische gevolgen.” Overigens heeft Animal Rights geen beelden gemaakt bij de eendenslachterij. Het verhaal dat een landelijke krant gisteren publiceerde over misstanden in het Ermelose bedrijf klopt volgens Tomassen dan ook niet. ,,Het verdoven zou niet goed gaan, de messen niet scherp en levende dieren in een afval ton. Dit is helemaal niet aan de orde, en dit is dan ook aangepast bij ANP en de Telegraaf.”

Eendensector

Terwijl de eerste demonstranten vrijdagmiddag met spandoeken naar de Fokko Kortlanglaan kwamen, vertrok de Ermelose ondernemer. Tomassen:,,Wij gaan ook niet in gesprek met deze organisatie om de simpele reden dat ze maar één belang hebben, en dat is ons bedrijf stoppen.” Campagneleider Robert Molenaar noemt Tomassen Duck To een spil in de gehele eendensector. Animal Rights wil met het protest de uitbreiding van het Ermelose bedrijf voorkomen en uiteindelijk de hele sector stopzetten. De demonstratie is zonder problemen verlopen.