'Ermelose formule is niet kopiëerbaar'

ERMELO - Aanstaande vrijdag begint de zomervakantie in midden Nederland en dat betekent voor Ermelo ook zes dinsdagavonden met de alom bekende Zomeravondmarkten. Speciaal voor de lezers van Ermelo van NU vertelt organisator Ronnie Regeling (VVV Ermelo) de geheime ingrediënten van dit succesnummer waar de omgeving alleen maar van kan dromen. ,,Eigenlijk geeft een kok zijn favoriete recept niet prijs en verklapt een goochelaar zijn truc niet,” lacht Regeling.

Volgens de manager van de VVV is het vooral de lange winkelstraat die het ideaal maakt voor een braderie. ,,Niemand staat in straatjes achteraf zoals bijvoorbeeld in Putten waar standhouders voornamelijk in de Dorpsstraat willen staan.” Wat daarnaast meespeelt is het tijdstip. ,,Als het overdag warm is, dan wil men ’s avonds er nog wel even op uit. Overdag is er dan alle tijd om naar het strand te gaan.” Volgens Regeling is het niet moeilijk om standhouders te krijgen, wel is het ingewikkelder om een divers aanbod te kunnen bieden. ,,Dat is de laatste jaren ook steeds lastiger geworden, aangezien er gewoon minder marktkooplieden zijn.” De VVV is een organisator zonder winstoogmerk. Daarom is het vooral belangrijk een kwalitatief goede markt neer te zetten. ,,Dat vinden we belangrijker dan zoveel mogelijk verdienen. Een veelgehoorde klacht is dat sommige commerciële organisatoren alleen maar op geld uit zijn en zoveel mogelijk meters willen verkopen. Wij denken graag mee met de standhouders.”

Standwerkers

Zo zal dinsdagavond weer een diversiteit van handel te vinden zijn. Van de laatste trends op het gebied van cosmetica en parfum tot een compleet nieuwe garderobe voor dames, heren en kinderen, maar ook speelgoed en lekkernijen. ,,Wie over de markt loopt, ruikt de geur van heerlijke verse stroopwafels, suikerspinnen en oliebollen,” vertelt Regeling. ,,En dat is nog maar een kleine greep uit het brede assortiment van etenswaren waar men zichzelf op kan trakteren. Tevens kan men het bier proeven van onze eigen Ermelose bierbrouwerij Burg Bieren.” Ook deze zomer zullen er diverse standwerkers op de Zomeravondbraderie vertegenwoordigd zijn.

Groter en diverser

De organisator wil graag nog aanvullen: ,,Misschien is het belangrijkste voor succes wel de goede samenwerking en medewerking van gemeente, hulpdiensten, horeca, winkeliers, recreatieondernemers etc. Dankzij hen ontstaat er iedere keer een dorpsfeest waar zowel toeristen als inwoners massaal naar toe komen. Die laatste groep komt soms alleen voor de gezelligheid op de terrassen en dat is natuurlijk prima!” Vanaf 20.30 is er zes weken lang op dinsdagavond op het Molenaarsplein een groot podium met iive muziek tot 23.00 uur. Elke keer is er een andere DJ met een ander thema. ,,Afgelopen jaar waren deze optredens een groot succes, ook dit jaar gaan de mannen van de horeca er weer een knalfeest van maken, zodat het nog lang reuze gezellig zal blijven in Ermelo.” Het is volgens Regeling een Ermelose formule die niet kopiëerbaar is in omliggende plaatsen. ,,Zelfs Harderwijk krijgt het niet voor elkaar, dat klopt. Ik durf inmiddels te stellen dat Ermelo een groter en diverser evenementenaanbod heeft dan Harderwijk. Ermelo heeft gewoon meer te bieden! Dat is niet arrogant. Meerdere dingen lukken niet in Harderwijk. Kijk naar de Visserijdagen en het Lalaland festival.” De Braderieën vinden dit jaar plaats op 17, 24 en 31 juli en op 7, 14 en 21 augustus tussen 18.00 en 21.00 uur. www.ermelobuitenleven.nl