Chinook standby op vliegbasis Gilze-Rijen 

ERMELO - Vandaag is er sinds weken regen voorspeld, echter niet noemenswaardig en niet genoeg om een einde te maken aan de droogte op de Veluwe. ,,Wij noemen dat geen regen,” zegt Jurjen Bast, postcommandant van het brandweerkorps in Ermelo. Hij maakt ook deel uit van de Fire Bucket Operations (FBO), een landelijke brandweerspecialisme.

Door de aanhoudende droogte is er een grote kans op natuurbrand. ,,We rukken bij een melding van natuurbrand nu standaard uit met vier tankauto’s en een waterwagen,” vertelt Bast. Daarnaast staat er dus ook een Chinook standby op vliegbasis Gilze-Rijen. De waterzakken liggen paraat voor een heli-blussing. ,,We hopen natuurlijk niet dat het nodig is,” vult Bast aan die natuurlijk zijn korps paraat heeft. Regelmatig worden er verkenningsvluchten boven natuurgebieden gehouden. Er geldt dan ook het hoogste waarschuwingsniveau.

Neerslagtekort

Hoewel veel mensen genieten van het zomerse weer, levert het landelijk een neerslagtekort op van bijna 200 mm. De regen die er momenteel valt is dan ook een druppel op een gloeiende plaat. Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een neerslagtekort. Op veel plaatsen geldt dan ook een sproeiverbod.