‘Het weer is voor iedereen belangrijk’

ERMELO - Jaap de Vries is een bekende Ermeloër. Niet alleen vanwege zijn gouden medailles op vier verschillende Olympische Spelen, maar ook vanwege zijn bemoeienis met Stal Ermelo en Jaap de Vries Producties wat hij samen met zijn zoon bestiert. Maar dat hij de man achter Weerstation Ermelo is, weten weinigen.

Jaap de Vries is al heel lang een actieve weeranalyticus. Hij is een echte liefhebber van spannende weersituaties en altijd gefascineerd door het weer. Dat heeft hij van zijn opa. ,,Pake was er ook altijd mee bezig, altijd kijken naar de lucht enzo. Dat deed ik ook. Ik herinner me dat ik als kind bij een hevige storm naar buiten ging. Mijn moeder vond het niets, maar ik wel. Hoe harder het stormde, hoe opgewondener ik werd. Ik herinner me een keer, ik was een jaar of 13-14 dat ik auto’s tegenhield en mensen waarschuwde op de Oude Nijkerkerweg dat de rij bomen (populieren) als lucifershoutjes zouden afknappen.’’ Vanaf december 2017 heeft de Ermeloër een eigen weerstation. ,,Ik heb mezelf er een met Sinterklaas cadeau gedaan en ben daar dagelijks mee bezig.’’ Die behoefte ontstond vooral doordat hij zich steeds meer ging ergeren aan weermensen in Nederland. De Vries: ,,Ik dacht, wat zij kunnen, kan ik ook, of misschien wel beter.’’

Belangrijk

Het praten over het weer zit Nederlanders in de genen, het gaat altijd over het weer. Zeker in deze tijd. Je kunt geen krant openslaan, radio luisteren of naar de televisie kijken of het gaat over de hitte. En dat het weer eind van de week gaat veranderen. Daar heeft De Vries overigens een andere mening over. ,,Het weer gaat niet helemaal omslaan. Er komen wel enkele dagen van verkoeling, maar daarna komen de hogere temperaturen weer terug. Ons weer wordt bepaald door de Azoren, daar zitten we aan vast en die blijven hoog, ook de watertemperatuur is nu hoog. Na het weekend trekt het weer aan tot een graad of 25. We hebben momenteel in Nederland weer wat ze in Zuid-Europa gewend zijn. We moeten leren ons ook aan te passen, rustig aan doen en ’s avonds later eten bijvoorbeeld.’’ Volgens De Vries is het weer voor iedereen belangrijk. ,,Zeker de mensen met een eigen bedrijf. De mensen die vanavond op de braderie staan, bijvoorbeeld. Komt er wel iemand als het zo heet is? De horeca daarentegen juicht. Maar de boer en de schipper niet en ik ook niet voor mijn bedrijf. Ik maak me nu al zorgen over het voer voor de paarden (Stal Ermelo) dat ik straks duur moet kopen door de droogte. En ik heb extra mensen moeten inhuren om de paarden water te geven.’’ Als weerdeskundige is De Vries natuurlijk blij met dit extreme weer, als ondernemer niet. Dat voelt wel eens dubbel.

Schaapscheerderskou

Jaap de Vries: ,,Als je de weerboeken er op naleest, gaan ze altijd uit van gemiddelden, daar wordt het weer op gebaseerd. Bijvoorbeeld, zoveel millimeter regen in de maand. Maar als het bijvoorbeeld 50 mm in de maand regent, dan heb je bij dertig dagen 1, 5 mm per dag. Dus? Snap je wat ik bedoel? Dat gaat dus nooit op want als het een week niet regent, moet het die andere dagen wel heel veel regenen.’’ De Vries houdt zich dus niet met gemiddelden bezig, dat zegt hem niet zoveel. ,,Een aantal jaren hadden we in juni de zogenaamde Schaapscheerderskou. Een mooi voorjaar en dan was het in juni altijd koud met een dicht wolkendek. Dan had je dus gewoon lage temperaturen. Dat hebben we wel vijf jaar achter elkaar gehad. En dan de laatste paar jaar weer niet. Dus….’’ Ook houdt De Vries geen statistieken bij, zoals de meeste meteorologen doen. ,,Ik kijk meer vooruit. Ik vind het juist leuk om de trends te laten zien. Dat zie je bijvoorbeeld ook op de tweets die ik post. Ik kijk veel naar de duidelijke weerkaartjes van de ECMWF (European Centre for MediumRange Weather Forecasts, red.) die post ik dan door.’’

Pluim

Het Weerstation Ermelo heeft momenteel 95 volgers, maar dat zullen er na dit artikel snel meer worden. ,,Dat zou ik ook wel leuk vinden,’’ vertelt De Vries. ,,Ik waarschuw nu ook al mensen, ondernemers voor het weer, maar dat mag best wel meer zijn.” Al pratend over het weer krijgt De Vries een melding op zijn mobiel dat de tweede hittegolf een feit is. Hij glundert: ,,En dat had ik al voorspeld op Twitter.’’ Over het weer voor de komende periode postte De Vries vanmorgen het volgende op Twitter: ‘De nieuwste pluim #ecmwf laat op lange termijn de temperatuur weer oplopen #zomer2018' Vanaf heden staat het weerbericht van Jaap de Vries ook op de site van Ermelo van NU.