'Je moet het bijenvolk niet 'kaal slingeren'

ERMELO - Normaal gesproken gaan mensen in deze periode de hei op vanwege de paarse kleur, maar door de droogte zal het dit jaar blijven bij wat paarse plukjes hei. Dat betekent dat er dit jaar ook geen heidehoning komt. De Ermelose imker Rob Njman legt uit hoe het zit.

,,In dit voorjaar is veel heide bevroren en nu is er nog die grote droogte. Hierdoor is de kans verkeken dat er dit jaar heidehoning geoogst kan worden,” aldus de imker. Op dit moment is er vooral veel dorre heide. ,,Dat is een slecht teken voor het winnen van heidehoning. Wil de imker heidehoning kunnen oogsten dan  moet er in de maanden juni en juli veel regen gevallen zijn. Als de heide gaat bloeien half augustus tot begin september moet de temperatuur zeker rond de 20° C zijn. Maar door de droogte van de afgelopen maanden zal er nu geen nectar in de bloemen zitten.”

Slecht nieuws

De insecten in het algemeen en de bijen in het bijzonder hebben het normaal moeilijk vanwege de verschraling aan wilde bloemen. Maar door de droogte bloeien bomen, planten en bloemen te vroeg, te kort of helemaal niet. En dat is slecht nieuws voor de bijen die leven van de nectar. ,,Door een gebrek daaraan kunnen ze zich niet goed in leven houden en een voorraad aanleggen voor de winter is ook moeilijk,” legt Nijman uit. Bijenhouders die honingbijen houden, kunnen de bijenvolken daarom bijvoeren met suikerwater. ,,Maar de wilde bij moet zichzelf nu zien te redden.” Dat de heidehoningopbrengst dit jaar tegen zal vallen is zeker, maar ook de komende jaren zal de imker het merken. Het kan namelijk even duren voordat de heide weer voldoende nectar produceert.

'Inwinteren'

,,Van half juli totdat de heide zou gaan bloeien, bloeiden er ook weinig bloemen waar de bijen nectar van hadden kunnen halen. De imker spreekt dan over een arme periode wat de dracht betreft,” legt Nijman uit. ,,Aan ons als imkers de taak om de bijen goed te verzorgen.” Afgelopen voorjaar was er overigens wel een goede oogst. ,,Daarna is er ook een periode van goede dracht geweest.” Maar naast de bestuivingstaken van de bijen, wil de imker ook honing kunnen oogsten. ,,Om de periode van weinig dracht te kunnen overbruggen is het van belang dat de imker een redelijke hoeveelheid honing in het volk laat zitten. Je moet het bijenvolk dus niet ‘kaal slingeren’. Heeft een volk nog maar een kleine voorraad honing, dan moet ik de bijen voeren met opgeloste kristalsuiker,” aldus de Ermelose imker. Normaal gebeurt dit pas na de bloei van de heide. Omdat de heide nu ook geen nectar zal geven, gaan imkers half augustus de bijenvolken al ‘inwinteren’.

'Bijenkroeg'

Kan een bijenvolk ook tegen deze enorme hitte? ,,Op dit moment zit er in het bijenvolk broed. De temperatuur in de kast is 37°C. Nu het buiten zo warm is, kan de temperatuur in de kast te hoog worden. De bijen moeten dan de kans krijgen om water te halen in de directe omgeving. Bij binnenkomst sproeien ze dan dat water waardoor het binnen afkoelt tot 37°C,” zo meldt Nijman. Wanneer er geen water in de directe omgeving van de kast is, moet de imker zorgen voor water bij de kast. Er wordt dan een zogenaamde ‘bijenkroeg’ gemaakt. ,,Ik maak dan een bak met water en wat takjes en mos erin waaruit de bijen kunnen drinken.”