Open dag boerenbedrijven groot succes

 ERMELO – Gisteren namen heel veel mensen een kijkje bij de boer. Het merendeel van de bezoekers kwam met de fiets. Evelien van Donkersgoed en Roelie Staal hadden dan ook een mooie fietsroute uitzet zodat alle deelnemende boeren werden bezocht.

De fietsroute was zo’n vijftien kilometer. ,,Een leuke route waarbij de mensen over ’s Heeren Loo en ook over Veldwijk moesten fietsten om zo alle deelnemende bedrijven te bezoeken,’’ vertelde Evelien van Donkersgoed afgelopen vrijdag. De organisatie van ‘Kijken bij de boer’ zoekt elk jaar een andere streek of plaats uit, zodat nooit dezelfde boeren worden bezocht. ,,Het leuke is dat de boeren onderling ook bij elkaar gaan kijken. We doen zelf ook altijd mee,’’ aldus Marco van Donkersgoed. De deelnemende Ermelose boeren waren vrijdag erg druk met het klaarzetten van materiaal, het erf op orde, parkeerplekken afzetten en dergelijke. Dat was gelukkig niet voor niets. Hoewel het ’s morgens wat dreigde te gaan regenen, bleef het de gehele dag droog. Wel stond er een flinke wind, maar dat weerhield honderden bezoekers niet om op de fiets te stappen. Hoewel geen boer of boerderij, brachten toch ook veel mensen een bezoek aan de hortensiakwekerij Stadsweiden aan de Zeeweg. Het zeven hectare grote bedrijf is duurzaam ingericht. Zo vangt het regenwater op en hergebruikt dit weer voor de kweek van anderhalf miljoen hortensia’s. Kwekerij Stadsweiden zit sinds 2000 op deze locatie en exporteert vooral naar Duitsland en Portugal.

Modderbad

De landswinkel Arkelandshoeve van Erik en Roelie Staal werd zeer druk bezocht. De vleeseenden en –kuikens worden zonder antibiotica grootgebracht en een deel van het vlees wordt in de eigen landwinkel verkocht. Veel mensen waren erg geïnteresseerd in de groente- en pluktuin. Boerderij De Broeken, een biologisch varkensbedrijf, was ook te bezoeken. Mooi om te zien hoe de familie Nummerdor op zorgvuldige wijze met hun varkens omgaat. Geen gekrulde staarten geknipt en de varkens mogen dagelijks een modderbad nemen. Ook de biggen kunnen vrij genieten van de zon, door zelf in en uit de stal te lopen. In de kraamkamer liggen de zeugen rustig terwijl de biggen zich onderling druk maken wie aan welke tepel mag. Opvallend was dat het erg rustig was in de stal, geen stress en men hoorde bijna ander geen geluid dan alleen het zachte knorren van de zeug.

Kink in de kabel

Op melkveebedrijf Van Donkersgoed kregen de bezoekers een ‘kijkje in de keuken’ van dit grote bedrijf. Naast z’n eigen ‘spul’ had Marco van Donkersgoed wat rollend materieel van loon- en grondverzetbedrijf Firma W. Timmer & zn laten plaatsen. Pas als je dichtbij staat ervaarde je hoe groot deze machines eigenlijk zijn. Op het erf was het een drukte van belang. Alle bezoekers werden verzocht beschermende ‘schoentjes’ over hun eigen schoenen te dragen. Dit om besmetting te voorkomen. Achter de Campinakraam – Van Donkersgoed levert de melk aan FrieslandCampina – stond dochter Janita van Donkersgoed met een vriendin verschillende soorten vla, yoghurt en kwark uit te delen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. In de stal stond ook een stand van AnimalCare, de dierenartsen van vestiging Putten, met allerlei informatie. Uiteraard werden er veel vragen over gezondheid van de dieren gesteld. Marco van Donkersgoed had het naar z’n zin, dat straalde er vanaf. Zelfs toen er een kink in de kabel dreigde te komen door een verstopping in de mestafvoer, handelde hij dit opgewekt af. Ondertussen beantwoordde hij allerlei vragen van de nieuwsgierigen. De Ermelose boeren kunnen met een goed gevoel terugkijken op een prachtige dag. Een dag wat eigenlijk jaarlijks herhaald zou moeten worden om Ermeloërs en recreanten meer te laten ervaren hoe een boerenbedrijf er uitziet en dat het hard werken is. Maar vooral ook om te laten zien wat er allemaal bij komt kijken voordat het pak melk of het karbonaadje in de winkel ligt.