'Een leuke klus en het liep gesmeerd!'

ERMELO - Vanmiddag werd met het doorknippen van een lint de kapschuur bij de Ermelose schaapskooi officieel geopend. Projectleider van de bouw, Ab van der Does, nam samen met voorzitter Ruud van Eijle de schaar ter hand voor dit officiële moment.

Stichting Schapedrift kampte al geruime tijd met een tekort aan ruimte. Enerzijds door het grote aantal bezoekers, anderzijds doordat het agrarische bedrijf (schaapskudde) de nodige ruimte inneemt met voer, wol, maar ook een onderkomen voor de herderin tijdens de lammertijd. Het bestuur heeft in samenwerking met een aantal vrijwilligers een wensenlijst samengesteld waaraan de nieuwe ruimte moest voldoen. Daarna moest er een aannemer worden gezocht. ,,We hebben drie aannemers onder onze sponsoren en we gunden het alledrie,” vertelt Van der Does. ,,Daarom hebben we notaris Koekoek, die ook sponsor is, middels een loting laten beslissen.“ Eind vorig jaar is bouwbedrijf Kamphorst begonnen met de bouw. ,,Een mooi project waarbij vrijwilligers ook hard hebben meegewerkt,” vertelt Henk Kamphorst van het gelijknamige bouwbedrijf enthousiast. ,,Het was een leuke klus en het liep gesmeerd!”

Duurzaam

Schaapherderin Marion Derks is blij met het nieuwe slaapgedeelte. ,,Vooral in de lammertijd is dit noodzakelijk, wanneer er dag en nacht gewaakt wordt bij de dieren.” Ruud van Eijle is trots op de samenwerking die voor, met en door Ermelo gerealiseerd is. ,,En duurzaam!” vertelt hij trots. ,,Het hout is FSC gecertificeerd. Op het dak zijn 54 zonnepanelen geplaatst, met een rand van sedum erom heen. Dit is gedaan door Cobalt Energieoplossingen. Door het gebruik van de zonnepanelen zijn we bijna energie-neutraal. De rand van natuurlijk materiaal verkleurt met de seizoenen. Het straatwerk rondom de schuur is verzorgd door fa. Kamphorst GWW en Urbach Installatietechniek zorgde voor het elektra en de dakbedekking, beiden eveneens sponsor van Schapedrift.” Van der Does vult aan: ,,Vrijwilligers hebben het schilderwerk en de inrichting verzorgd. Dat heeft veel geld bespaard waardoor we dingen konden realiseren die er anders niet inzaten.” De vrijgekomen ruimtes in het bezoekerscentrum zullen opnieuw ingericht worden. ,,Dat staat vanaf november op de planning,” vertelt de voorzitter. Er komt meer ruimte voor educatieve doeleinden. Ook daar zal Ab van der Does bij betrokken blijven. ,,Het is fijn dat we zijn expertise hierbij kunnen gebruiken,” meldt Van Eijle die nog even grapt dat het niet de kapschuur, maar de ‘Abschuur’ zou moeten heten. ,,We hebben enorme waardering voor zijn inzet!” besluit de voorzitter. Van der Does legt de eer bij alle vrijwilligers die er zoveel energie in gestoken hebben.

Terugblik

De realisatie van deze uitbreidingen is extra feestelijk aangezien de stichting dit jaar haar derde lustrum viert. In september is er in de oude hooischuur een terugblik te zien van 15 jaar Schapedrift. ,,We hebben sinds 2003 een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf de start is het altijd een trekpleister geweest voor zowel bewoners van Ermelo als de vele toeristen en passanten.