Wint Ermelo’s project Groot Horloo 10.000 euro?

ERMELO – Het Ermelose project De Horster Brinken is een van de vijftien genomineerden voor de Gelderse prijs voor het meest aansprekende landschap. Het gaat om landschappen die in de loop der tijd een opmerkelijke verandering hebben ondergaan. En dat is bij project De Horster Brinken zeker het geval.

Wie over de A28 Ermelo voorbij rijdt, ziet bij Horst een kasteel. Dit kasteel Groot Horloo is het nieuwe ‘landmark’ in een overwegend agrarisch gebied. Het kasteel werd als laatste gerealiseerd in het unieke project De Horster Brinken, een project dat in2010 ontstond door een goede samenwerking tussen de gemeente Ermelo en de provincie Gelderland. Het opvallende Groot Horloo is ontworpen door Anoul Bouwman. Het kasteel is neo-traditioneel in Delftse Schoolstijl opgezet, het heeft door zijn specifieke bouw een relatie met andere Gelderse kastelen. Overigens heeft er, historisch gezien, op dit punt nooit een kasteel gestaan. Vos & Teeuwissen, dochterbedrijf van Heijmans Woningbouw, was samen met HBC Planontwikkeling verantwoordelijk voor de landschapsontwikkeling van De Horster Brinken.

Genomineerd

Het gebied De Horster Brinken lag lange tijd in de frontlinie van een planologische discussie. Nu is het nieuwe woonkasteel Groot Horloo het markante middelpunt van de 140 ha grote landschapsontwikkeling De Horster Brinken, een woonlandschap met verschillende woonmilieus in het buitengebied. Tijdens de aanleg van dit nieuwe landschap, moest er rekening worden gehouden met de aanwezigheid van dassen. De provincie riep instanties op om een landschap dat een opmerkelijke verandering heeft ondergaan met een nieuwe stijl als resultaat, in te sturen. Dit heeft geresulteerd in 24 inzendingen. Hieruit zijn vijftien genomineerden gekozen.

Stemmen

De vakjury staat onder voorzitterschap van Jan Terlouw. Voor de Publieksprijs kun je van 1 september tot en met 9 november je stem op één van de vijftien genomineerden uitbrengen via forum Maak Gelderland Mooier (hier stemmen). De winnaars van de juryprijs en publieksprijs ontvangen een bedrag van 10.000 euro te besteden aan het landschap.
Gedeputeerde Josan Meijers maakt op 22 november de door de vakjury en publieksjury gekozen prijswinnaars bekend tijdens de manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit.