Landveroveren met Romeins Risk

ERMELO - Een groot aantal leerlingen ontdekten vrijdag de grenzen van het Romeinse Rijk. Spelenderwijs gingen ze terug in de geschiedenis en kregen ze een beeld van het grote rijk van zo’n 2000 jaar geleden.

Op ’t Weitje en in museum Het Pakhuis deden de schoolklassen mee aan de Open Monumenten Klassendag. In het museum speelden leerlingen Romeins Risk spel. Dit spel speelt zich af in het West-Europa van de eerste eeuw na Christus. Volkeren uit de Romeinse tijd, bijvoorbeeld de Galliërs, probeerden zoveel mogelijk gebieden te veroveren. De dag werd georganiseerd door museum Het Pakhuis in samenwerking met Heel Ermelo Beweegt. Op ’t Weitje speelden de leerlingen onder anderen discus werpen en Keizerbal.

Romeinse soldaat

Museumdirecteur Germa Greving vindt het belangrijk om kinderen op deze manier kennis te laten maken met Open Monumentendag. Dit jaar was het thema In Europa. ,,Op de vraag: welk volk is als geen ander in Europa geweest? Riepen de groep-7 leerlingen keihard 'Romeinen’!” vertelt Greving na afloop. ,,Ook al voldeed niet iedereen aan de gestelde eisen van een Romeins soldaat - soldaten moeten kunnen lezen en schrijven, goede ogen hebben en 1,75 meter zijn - toch hebben vijf scholen laten zien dat ze strategisch inzicht hebben, kunnen samenwerken en fit genoeg zijn om tot het Romeinse leger toe te treden!” Er werd ook door iedere klas een veldteken gemaakt. ,,Voor het Romeins Risk was de tijd te kort om het hele spel te spelen, er zit niets anders op dan om nog een keer terug te komen! Ze zijn van harte welkom,” aldus Greving.