Wildgroei is velen een doorn in het oog

ERMELO - Organisatoren van evenementen hangen graag spandoeken op, willekeurig waar om evenementen aan te kondigen. Toch is de wildgroei van spandoeken ook velen een doorn in het oog. Burgemeester André Baars kondigt dan ook aan binnenkort met nieuwe uitvoeringsregels te komen. Deze moeten echter nog worden vastgesteld. Hij deelt de mening dat er iets aan de huidige situatie moet worden gedaan. 

Een aantal jaren geleden besloot de gemeente de mogelijkheid om sandwichborden in het dorp te plaatsen te verbieden. Dit omdat er een wildgroei ontstond. Daarom zocht men samenwerking met het Ermelose bedrijf Calumma dat sindsdien de lantaarnpalen voorziet van posters van identieke grootte en uniforme uitstraling. Voor het ophangen van spandoeken heeft de gemeente Ermelo tot op heden geen beleid. Wel plaatste men op gemeentegrond een aantal houten frames waarbinnen spandoeken kunnen worden opgehangen ten behoeve van activiteiten. Dit mag gedurende de periode van drie weken op de volgende locaties: a. hoek Ericalaan - Putterweg, b. hoek Harderwijkerweg - Prins Hendriklaan, c. hoek Telgterweg - Arendlaan, d. hoek Kolbaanweg - Julianalaan, e. hoek Flevoweg - Garderenseweg, f. hoek Buitenbrinkweg - Spijkerweg (zijde tankstation), g. hoek Watervalweg - Oude Telgterweg, h. hoek Stationsstraat - Putterweg (bij muziektent). Echter een aantal spandoeken blijven veel langer hangen en sommige spandoeken worden op provisorische wijze met touwtjes aan de frames vastgemaakt. Ook hebben de spandoeken vaak afwijkende formaten. En een aantal spandoeken hangen buiten de frames.

 Hoge attentiewaarde

Onderzoek onder lezers van Ermelo van NU wijst uit dat spandoeken wel een hoge attentiewaarde hebben. Ook is het een relatief goedkope manier om reclame te maken. Maar er zijn verschillende soorten spandoeken. Begin dit jaar werd Ermelo vanwege de verkiezingen 'behangen' met spandoeken van de politieke partijen, de ene nog groter dan de andere. Daarnaast worden er spandoeken opgehangen die aandacht vragen voor veiligheid of de campagne Nederland Schoon. Maar wat te denken van de campagne van een zorginstelling op zoek naar personeel of een wijkvereniging die haar slogan bekendheid wil geven. Deze spandoeken hangen er overigens veel langer dan drie weken. En doordat het indertijd uit de APV is gehaald, ontstaat er een wildgroei aan spandoeken. Dit in contrast met de winkeliers die hun stoepborden nog geen meter buiten hun pui mogen plaatsen. ’t Weitje bijvoorbeeld ging de afgelopen zomer een aantal keer schuil achter een aaneenschakeling van spandoeken. Dat is volgens de burgemeester zeker niet de bedoeling. Er wordt al vier jaar gediscussierd over de benodigde maatregelen, maar Baars kondigt nu echt nieuw beleid aan.

Digitale welkomstborden

,,Soms worden spandoeken niet eens weggehaald," meldt VVV manager Ronnie Regeling als aanvulling. Wat hem betreft zou de oplossing zijn dat spandoeken pas drie weken voorafgaand aan een evenement mogen worden opgehangen. ,,Deze manier van reclame maken zou ook exclusief moeten blijven voor evenementen en niet voor bijvoorbeeld verkiezingen. Daar hebben we namelijk verkiezingsborden voor." Ook pleit Regeling voor een uniforme maatvoering, alle spandoeken van hetzelfde formaat. Daarnaast hoopt de manager dat er zo spoedig mogelijk wordt besloten tot het plaatsen van digitale welkomstborden waarop ook evenementen aangekondigd kunnen worden.