Het blijft goed opletten

ERMELO - Twee weken geleden werd een fietsster aangereden op de kruising Hamburgerweg/ Paul Krugerweg in Ermelo. Op sociale media kwamen veel wijzende vingers naar leerlingen van het Christelijk College Groevenbeek omdat deze generatie zich niet (altijd) aan de verkeersregels houdt. Omwonenden maken zich echter meer zorgen omdat zij op deze kruising bijna dagelijks verkeersonveilige situaties zien ontstaan. Volgens hen is de kruising er zeker niet veiliger op geworden. En belangrijk hierbij te melden is dat het geen puber was die aangereden werd, maar een vrouw van 33 die haar kind net naar de Margrietschool had gebracht.

Vraag blijft of het in 2017 gerealiseerde verkeerspleintje de drukke kruising veiliger heeft gemaakt. Wethouder Vogelsang laat weten dat de gemeente geen signaal van deskundigen heeft gehad dat de kruising onveiliger is geworden. ,,We hebben ook ons licht opgestoken bij de politie, maar ook zij kunnen dit beeld niet bevestigen,” meldt Moniek Winters, persvoorlichter van de gemeente Ermelo. ,,Wel is bekend dat het een erg druk kruispunt is waar ook grote groepen scholieren fietsen die zich niet altijd aan de voorrangsregels houden. Het blijft dus goed opletten.”

Groen

Dagelijks gaan vele scholieren vanuit het dorp via dit kruispunt naar Christelijk College Groevenbeek. Op de piektijden, wanneer de meeste lessen beginnen en wanneer de leerlingen naar huis gaan, is het enorm druk op dit punt dat jarenlang een groene kleur had. In 2015 nomineerde de Ermelose Jongerenraad het de meest onveilige kruising in Ermelo waar zich bijna dagelijks onveilige situaties voordeden. De Jongerenraad gaf het advies de mogelijkheden van zowel een rotonde als stoplichten te overwegen.

Verkeersintensiteit

De afgelopen jaren is de verkeersintensiteit op de Hamburgerweg sterk toegenomen. Het voorrangspleintje zou de oplossing moeten bieden. Voor deze ingreep moest de gemeente wel grond aankopen. Een rotonde is overwogen, maar dit was qua ruimte niet haalbaar. Er zouden in dat geval woningen gesloopt moeten worden. Daarom werd het de variant van een verkeerspleintje gerealiseerd. ,,Maar juist dat veroorzaakt grote chaos,” vertelt een aanwonende die liever anoniem wil blijven. ,,Ik heb al meermalen bij de gemeente aan de bel getrokken, maar vind geen gehoor.” Wel maakt ze zich ernstig zorgen. Volgens haar hebben de automobilisten die linksaf de Paul Krugerweg inslaan last van een dooie hoek waardoor men minder zicht heeft. ,,En wie wil oversteken op het zebrapad moet er niet vanuit gaan dat auto’s stoppen. Dat gebeurt vaak niet. Overigens fietsen scholieren regelmatig links en rechts op het zebrapad van de Paul Krugerweg.” Het slachtoffer van de aanrijding twee weken geleden werd met een hersenschudding naar het ziekenhuis vervoerd. Zij meldde later dat er inderdaad een grote groep fietsers massaal overstak waarnaast ineens een auto tevoorschijn kwam. Deze automobilist had moeten remmen om eerst de kruising goed te kunnen overzien. ,,Mocht je geen goed zicht hebben door de grote groepen leerlingen die ook oversteken, dan zit er maar één ding op en dat is gewoon wachten. En als je dan bijna te laat komt op je werk dan vertrek je simpelweg gewoon eerder van huis,” zo reageerde ze op Facebook om extra te onderstrepen dat het niet alleen de scholieren zijn die de kruising onveilig maken.