'Scouting is een voorbeeld naar de wereld' 

ERMELO - Vandaag staat een 24-jarige leider van een scoutinggroep in Goes terecht voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Landelijke dagbladen publiceren daarover, net als over de verdachte van de moord (1998) op Nicky Verstappen. Veel negatieve publiciteit over de Scouting, en daar baalt de jonge scoutingbegeleider Jelle Bakker enorm van. ,,Vooral omdat de Telegraaf ook oproept op slechte ervaringen over Scouting met hen te delen.”

Bakker maakt al veertien jaar deel uit van de scoutingvereniging Alexandergroep in Ermelo. Drie jaar geleden trad hij aan als begeleider van de welpen. ,,Samen met 25.000 andere vrijwilligers zorgen wij ervoor dat kinderen iedere zaterdagochtend een geweldige ochtend met ons hebben.” De Ermelose natuurliefhebber doet er alles aan om iedere zaterdag weer een boeiend programma neer te zetten. En dat levert vooral veel saamhorigheid op. ,,Ik heb er een vaste vriendengroep aan overgehouden die ik nooit zal kwijtraken,” aldus Bakker.

Geen scheldende ouders

Scouts ondernemen allerlei activiteiten in de buitenlucht, ze doen aan sport en spel, kamperen, survival, varen en houden ze zich bezig met creatieve en spannende activiteiten. Scouting geeft kinderen en jongeren de ruimte die ze nodig hebben voor hun ontwikkeling. Volgens Jelle Bakker zijn dit essentiële elementen. ,,Ik heb mijn kennis over natuur, cultuur, en van alles en nog wat mogen opdoen.” Natuurlijk vindt hij het verschrikkelijk dat er misdrijven plaatsvinden in dergelijk clubverband, ongeacht of dit scouting, voetbal of iets anders is. ,,Maar nu komt de gehele scoutingwereld in een negatief daglicht. En dat bestrijd ik. Het zijn vooral die vrijwilligers die zich in vakantietijd inzetten om kinderen mee te nemen op kamp! Zo slecht zijn wij Telegraaf!” meldt Bakker furieus. ,,Ik denk dat scouting de meest mooie club is van de wereld, geen scheldende ouders langs de lijn die ons vertellen hoe het beter moet. Geen racisme en vooral geen mensen die anders zijn. Want als scout ben je allemaal gelijk. En daar ben ik trots op. Scouting is mijns inziens een voorbeeld naar de wereld. Dat mag ook wel eens worden gezegd.” 

Scouting Nederland is de nationale scoutingorganisatie. Deze vereniging heeft ongeveer 85.000 jeugdleden begeleid door zo’n 25.000 vrijwilligers. Er zijn ruim 1.100 scoutinggroepen bij Scouting Nederland aangesloten. Twee daarvan zijn gevestigd in Ermelo.