‘Beter een warm bad dan een koude douche’

ERMELO – ,,Kiezen wij voor subtropisch of kiezen wij voor suboptimaal?” Met deze vraag zette CDA fractievoorzitter Sarath Hamstra nog één keer in op een compleet zwembad inclusief ‘kreek’.Deze variant haalde het uiteindelijk niet. De meerderheid van de raad koos er donderdagavond voor om op de centjes te passen en te gaan voor een gloednieuw sportcomplex met een flinke investering in de duurzaamheid van zowel het zwembad als de sporthallen.

Volgens diverse partijen was er zelfs de mogelijkheid om de Vrienden van Calluna tegemoet te komen en lijkt de onvrede over de voorzieningen slechts minimaal. Overigens was het college niet voornemens de discussie opnieuw te voeren. De keuze voor deze variant is volgens wethouder Leo van der Velden ook niet louter gebaseerd op een financiële basis. Het is volgens hem een zwembad wat past bij Ermelo.

Besluit

Met dit besluit komt een einde aan jarenlange discussies waarbij de ChristenUnie Ermelo en CDA Ermelo vasthouden aan de variant met 100 vierkante meter recreatiebad, maar nu aan het kortste eind trekken.De bouw moet gerealiseerd voor de beschikbare 21 miljoen en verhoging van de tarieven bleek ook donderdagavond tijdens de Raadsvergadering onbespreekbaar. Tijdens de commissievergadering, maar ook bij gesprekken in de ‘wandelgangen’ is gebleken, dat een aantal raadsleden – ook van de coalitiepartijen – mogelijkheden zien met betrekking tot het doelgroepenbad in het toekomstig zwembad. Daar zijn de Vrienden van Calluna dan ook ontzettend blij mee. Dit biedt volgens hen een opening om er met elkaar uit te komen binnen het beschikbare budget. En dat is onder anderen voor de SGP een harde eis. ,,Voor de één is het te gek, gezien het bedrag, en voor de ander is het niet gek genoeg,” stelt wethouder Leo van der Velden. Ook de VVD vindt dit maximaal. ,,We moeten stoppen met ongenuanceerd geld uitgeven in de gemeente Ermelo,” stelde Herma van der Weide (VVD). ,,Vorig jaar hebben we een besluit genomen met niet de juiste cijfers. Dat hebben we nu boven water gekregen.” De stelling dat er ongenuanceerd geld uitgegeven is, viel bij verschillende raadsleden verkeerd. Het debat ging er dan ook scherp aan toe.

Politieke agenda

Hamstra: ,,Het is een onderwerp dat zoveel teweeg heeft gebracht in ons normaal zo rustige dorp.” Het beheerst dan ook al jaren de politieke agenda. ,,Maar vanavond komt het tot een slotakkoord,” meldt Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo). Hier ligt een voorstel voor een overdekt sportcomplex “Van Iedereen, Voor Iedereen”. Ik hekel de stelling die vanuit politieke partijen wordt gevoed en in de afgelopen maanden werd gepubliceerd: "De Ermelose kinderen, gezinnen, minder validen en senioren worden voor 40 jaar lang verbannen uit Ermelo naar gelegenheden in de regio.". Zij slaan de plank volledig mis.” Voor het recreatieve deel van het zwembad ziet Van der Knaap vooral kansen voor recreatiebedrijven. ,,Laat de recreatieve sector in Ermelo, met o.a. vitale vakantie parken, wanneer zij daarin willen investeren, invulling geven aan een echt recreatief zwembad. Zodat we in Ermelo diversiteit krijgen.” Het CDA en de ChristenUnie kwamen met een amendement, maar de coalitie (VVD, BurgerBelangen, SGP en Progressief Ermelo) wilden hier niet aan. ,,We hebben straks liever een warm bad dan een koude douche,” zei René Arts (Progressief Ermelo). Daarmee koos hij voor zekerheid van datgene waarvoor geld beschikbaar is. ,,Het zou toch verschrikkelijk zijn dat we iets bouwen waarvan we de financiering niet rond kunnen krijgen.” En daarmee kan de realisatie van het zo noodzakelijke sportcomplex van start.