'Zandkampweg nog altijd prima locatie'

ERMELO – Wethouder Hans de Haan maakte, met het realiseren van een maatwerkwoning met een deadline van 1 juli, een valse start. De datum was, zo bleek achteraf, te ambitieus en zo zegt hij zelf: op basis van onjuiste informatie.

Het is inmiddels een hoofdpijndossier, maar de persoon die het betrof, is geholpen met maatwerk. Inmiddels wordt er gekeken naar vervolgstappen en de Zandkampweg is alsnog in beeld voor de realisatie van twee maatwerkwoningen. ,,We hebben met alle belanghebbenden gesproken en het was bij het eerste specifieke geval niet de juiste plek, maar dat wil niet zeggen dat de locatie niet geschikt is,” vertelt De Haan. ,,Sterker nog, we denken dat het een prima locatie zou zijn. Maar we moeten alle opties nog kritisch bekijken.”

Regio

Ermelo is overigens niet de enige plaats in de regio waar maatwerkwoningen geplaatst zullen worden. Uitgangspunt is dat in de regio Noord-Veluwe voor 1 januari veertien maatwerkwoningen worden gerealiseerd. Dat is voor de meeste gemeenten een uitdaging. De Haan: ,,We zijn ook in gesprek met de gemeente Harderwijk om gezamenlijk een locatie te realiseren waardoor er wat meer volume ontstaat en we er structureel toezicht kunnen bieden.” Het zou dan gaan om een zevental woningen.

Zelfstandig wonen

Maatwerkwoning biedt een laatste mogelijkheid op zelfstandig wonen. ,,En dat is heel belangrijk, want iedereen verdient een rol en een plek in de samenleving,” aldus de wethouder. De woningen zijn bedoeld voor mensen die in een reguliere woonwijk niet kunnen functioneren. ,,Ik wil ook niet dat onze inwoners door het sociaal afwijkende gedrag van deze mensen beknot worden in hun leefgenot.” Daarom is De Haan voorstander voor de maatwerkwoningen waar mensen terecht kunnen die structureel overlast veroorzaken. Overigens benadrukt de wethouder dat een indicatiecommissie bepaalt wie er gaat wonen. ,,Maar er komen geen mensen met lichamelijke integriteitsissues!” Als positief punt noemt hij het feit dat er aan de Zandkampweg veel saamhorigheid is ontstaan. ,,Vraag is of men elkaar alleen vindt in het negatieve of dat die sociale cohesie ook in het positieve geldt.”