Parkeerplaatsen zijn risicogebieden

ERMELO – De provincie Gelderland heeft zo’n vijftig waarschuwingsborden voor Afrikaanse varkenspest geplaatst op de Veluwe. Ook binnen de gemeente Ermelo zijn deze borden te vinden, zoals bijvoorbeeld aan de N302.

Op de borden worden transporteurs, reizigers en recreanten opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur. De Afrikaanse Varkenspest is een besmettelijke virusziekte die voorkomt bij varkens en wilde zwijnen. De borden worden daarom vooral geplaatst op parkeerplaatsen langs de provinciale wegen. Rijkswaterstaat plaatst dezelfde borden langs rijkswegen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt al enkele weken voor Afrikaanse varkenspest (AVP), hoewel die nog nergens in Nederland is geconstateerd. De Afrikaanse Varkenspest is vorige maand wel in België vastgesteld. De ziekte maakt volgens de NVWA een opmars vanuit Oost-Europese landen naar West-Europa en is onlangs vastgesteld bij enkele wilde zwijnen in de Belgische Ardennen.

Etenswaren

De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel worden overgebracht op varkens en wilde zwijnen via besmet varkensvlees zoals ham of worst. Wilde zwijnen kunnen besmet worden als zij deze besmette levensmiddelen vinden en opeten. Daarom roept de NVWA op geen etensresten in de natuur achter te laten, maar deze in een afgesloten afvalbak te gooien De ziekte kan via varkensvleesproducten worden verspreid, maar mensen worden er niet ziek van. Ook kunnen de varkens en wilde zwijnen de ziekte direct aan elkaar overdragen. Ze worden ziek van het virus, kunnen koorts krijgen, een gebrek aan eetlust en slap worden. Ook kunnen ze er van aan de diarree raken en moeten braken. Het virus kan dodelijk zijn voor varkens en wilde zwijnen. ,,Het is illustratief voor ons menselijk gedrag,'' reageert gemeentelijk bosbeheerder Henk Jan Zwart. ,,Deze ziekte verspreidt zich door ons toedoen, en via deze borden wordt een beroep gedaan op onze basisopvoeding: 'hoe heeft mama het mij ook al weer geleerd...?' We hebben er met elkaar een ingewikkelde samenleving van gemaakt. landelik, Europees en zelfs mondiaal: Japanse Duizendknoop, Afrikaanse varkenspest en Amerikaanse rivierkreeft.''

Kleine kans

De kans dat de ernstig besmettelijke Afrikaanse varkenspest zich overigens naar Nederland verspreidt, is volgens het ministerie van Landbouw klein. Minister Carola Schouten neemt dan nu ook geen extra maatregelen zoals een ophokplicht voor varkens, heeft ze de Tweede Kamer laten weten. ,,Ik begrijp de onrust in de sector en deel de zorg die er leeft over een introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland. Samen met alle betrokken partijen zijn maatregelen genomen die erop gericht zijn de ziekte buiten de deur te houden,’’, aldus Schouten in een verklaring.