Informatie-avond groepsinkoop zonnepanelen

ERMELO – Woensdagavond werd een informatie-avond gehouden over groepsinkoop zonnepanelen. De avond werd georganiseerd door Veluwe Duurzaam, een project van de gemeente, waarbij zo’n tweehonderd belangstellenden theater De Dialoog vulden. 

Er konden niet meer dan tweehonderd gasten in de zaal, dus had de organisatie gezorgd voor een livestream zodat geïnteresseerden thuis de avond ook konden volgen. Zo’n tachtig Ermeloërs hadden aangegeven ook wel te willen komen, dus een livestream bereikte flink wat mensen. Achteraf bleek dat maar een klein aantal van deze mogelijkheid gebruik hadden gemaakt; twintig om precies te zijn. Natuurlijk opende duurzaamheidswethouder Leo van der Velden de avond. Als er iemand bevlogen is voor deze materie dan is hij het wel. ,,Duurzaamheid wordt steeds meer sámen doen,’’ verteld hij de zaal, ,,we hebben samen ook ambitie in energieneutraal willen zijn. We zullen als gemeente de komende tijd ook laten zien hoe ver we daarmee zijn.’’ De fase van praten is voorbij, aldus de wethouder, de fase van doen is nu aangebroken. Daarom ook deze avond, die vanuit de gemeente Ermelo werd georganiseerd. ,,We willen daarom ook een voorbeeld geven door het gemeentehuis en De Dialoog duurzaam te maken, maar ook gaan we een klimaatneutraal zwembad laten bouwen.’’ Yvonne Feuerhahn, die het project ook al in Harderwijk en Elburg had geleid, legde het traject uit. De bedoeling is dat mensen zich inschrijven, dat de jury een keuze gaat maken welke ondernemer de zonnepanelen gaat leveren en dat er dan een aanbod kan worden gedaan aan de deelnemers.

Jury

Een jury, dat klinkt als een wedstrijd. Dat is het echter niet. Met de jury heeft de organisatie een aantal Ermeloërs aan zich gebonden die de aanbiedingen en offertes van de bedrijven vergelijken en beoordelen en daarnaast een aanbod kiest. De organisatie heeft enige tijd geleden een oproep gedaan waarbij dertig mensen hadden gereageerd. Uiteindelijk bleven er zeven juryleden over die gekozen zijn op basis van beschikbaarheid, diversiteit aan expertise en onafhankelijkheid. Zij zullen de aanbiedingen van de deelnemende bedrijven beoordelen. ,,Er zijn 33 bedrijven in de regio die door Veluwe Duurzaam zijn aangeschreven met het verzoek een offerte aan te bieden. Daarvan hebben er vijf gereageerd, de anderen waren te druk of te groot om dit op korte termijn te realiseren,’’ legde Feuerhahn uit. De bedrijven die een aanbieding doen zijn Cobalt en Paulus uit Ermelo, Zon 7 uit Lelystad, De Zongroep uit Zeewolde en Aalberts uit Oene. De aanwezigen konden vragen stellen die zo goed als mogelijk werden beantwoord waarna de aanwezigen via hun mobiele telefoon konden aangeven wat zij het belangrijkste vonden in het aanbod.

Stemmen

De geïnteresseerde burgers konden punten geven voor acht criteria: Goede prijs/kwaliteitverhouding; Verzekerde opbrengst/goede monitoring; hoge groepskorting; goede garanties en service; flexibiliteit/maatwerk; goede referenties en continuïteit van bedrijf; lokaal bedrijf en als laatste snelle levering. Aan het eind van de avond werden er door 92 deelnemers gestemd waarbij ‘goede prijs/kwaliteitverhouding als belangrijkste bleek en ‘snelle levering’ als minst belangrijk. De jury zal namens de belangstellenden op zoek gaan naar het beste aanbod waarbij de deelnemers straks alleen aan hoeven te geven of ze akkoord gaan met het gekozen aanbod.

Inschrijven

Inwoners uit de gemeente Ermelo die willen mee profiteren van deze groepsaankoop kunnen zich inschrijven tot en met 1 november. Inschrijven voor een vrijblijvende offerte van Ermelo in de Zon kan op www.veluweduurzaam.nl/ermeloindezon. Hier staan ook antwoorden op veel gestelde vragen. In januari/februari 2019 presenteert de jury het beste aanbod en zal het gekozen bedrijf zichzelf en het aanbod voorstellen.