Handen uit de mouwen tijdens de derde Natuurwerkdag

ERMELO - Rond de schaapskooi in Ermelo werd vandaag hard gewerkt door een grote groep vrijwilligers. Nuttig én waardevol vonden ze het. Het buitenwerk werd, mede dankzij het schitterende weer dan ook zeker niet als zwaar bestempeld. ,,Al het werk dat verzet wordt tijdens zo’n Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het behouden en beschermen van natuur. We zijn samen aan het werk voor leefruimte voor bijvoorbeeld de adders,” zegt boswachter Henk Jan Zwart van de gemeente Ermelo. Juist die adders leverden vandaag ook een stukje spanning op.

,,Je zult ze nu niet zien, want het is gewoon te koud, maar als de zon er zometeen goed bij komt, kan dat wel,” aldus Zwart. De derde Ermelose Natuurwerkdag was georganiseerd in samenwerking met de gemeente en de jarige schaapskooi. De organisatoren Ronald van Veen en Bea van ’t Hul kijken terug op een zeer geslaagde dag. ,,Op deze manier kan je iets bijdragen aan je eigen woonplaats," vertelt Van Veen. Veel opschot werd verwijderd rondom de kraal, de plek waar de schapen verblijven als ze niet de heide op zijn. Van Veen en Van ’t Hul sleepten dan ook, net als de andere vrijwilligers flinke, afgezaagde berkentakken en -stammen. Adders en zandhagedissen doen het goed op een open heideterrein waar ze graag van de zon genieten. ,,En schapen eten geen berken, dus deze moeten handmatig verwijderd worden,” leggen Van Veen en Van 't Hul uit. ,,Het is gewoon een feest om te zien hoe mensen genieten van de natuur."

Mooiste plekje

Zo’n vierhonderd schapen en lammeren onderhouden de Ermelosche Heide. ,,Zo blijft de heide in stand,” vertelt Ruud van Eijle, voorzitter van de stichting Schapedrift. Hij ontving de vrijwilligers vanmorgen buiten omdat er maandag gestart wordt met de verbouwing van het bezoekerscentrum. ,,Ik ben natuurlijk niet objectief, maar dit is toch het mooiste plekje van Nederland.” Stichting Schapedrift bestaat 15 jaar. Van Veen: ,,Zie deze Natuurwerkdag dan ook als een verjaardagscadeautje van Ermelose vrijwilligers aan de Schaapskooi.” Met groot enthousiasme gaan de organisatoren dan ook zeker door. ,,Op naar volgend jaar!" aldus Van Veen.