Water in berging bevat colibacterie

ERMELO - De waterberging aan de Zandkamp is geen leefomgeving voor vissen. Van oorsprong is het een overstort van de riolering. De bedoeling is dat deze berging zo droog mogelijk blijft. In de afgelopen jaren bleef er toch water in de berging staan en hebben mensen er vissen in uitgezet. Maar volgens de gemeente is de berging hier niet voor bedoeld.

De waterberging staat nu weer zo goed als droog. ,,We hebben de vissen verplaatst naar gemeentelijke vijvers," meldt de ambtenaar van de gemeente Ermelo. ,,We roepen inwoners op om geen vissen meer in de waterberging uit te zetten."

Leefomgeving voor vissen

De waterberging is dus geen leefomgeving voor vissen. Ook niet in de winterperiode, als er weer water in blijft staan. In het voorjaar en de zomer valt de berging namelijk opnieuw droog. Daarnaast bevat het aanwezige water in de berging veel colibacteriƫn. De bacteriƫn zijn afkomstig van het rioolwater dat in de waterberging terecht komt. De voorziening is juist aangelegd voor de berging van dit water. Van de colibacterie kun je ziek worden. ,,We adviseren mensen dan ook om niet met het water in contact te komen. Het uitzetten van vissen is bij wet ook verboden," aldus de gemeente Ermelo.