'We moeten inzetten op 1-persoons huishoudens'

ERMELO - Ze noemt het raadswerk een betaalde hobby. Fractievoorzitter Anneke Knoppert van Progressief Ermelo doet het dan ook met veel plezier. René Arts vindt het een nevenfunctie. ,,Het is wel iets speciaals. Je moet het echt leuk vinden,” aldus Arts, die sinds 2006 actief is voor de partij die aanstaande zaterdag haar 25-jarig bestaan viert.

Dit jubileumjaar heeft Progressief Ermelo als één-na-grootste partij van Ermelo aan het roer gestaan van de huidige coalitie en het bijbehorende coalitieakkoord. ,,Een coalitie met partijen die weliswaar allemaal uit een andere windrichting komen maar die hetzelfde voor ogen hebben: een nieuwe bestuurscultuur waarin inwoners, raad, college en medewerkers van de gemeente op gelijke voet met elkaar praten en naar elkaar luisteren,” aldus Knoppert. Voor haar is juist het samenwerken met collega’s heel belangrijk. ,,We hebben ons kwetsbaar opgesteld. Natuurlijk moesten we wat uitleggen naar de achterban. Doordat er niet veel verschil is tussen de grootste en de kleinste partij in de coalitie zijn het vier partijen op gelijke voet.

Strategisch spel

René Arts ziet het raadswerk als een strategisch spel. ,,Je moet een paar stappen vooruit denken.” Sinds 2000 maakt Arts al deel uit van de gemeenteraad. Eerst voor de Socialistische Partij. ,,Mijn lidmaatschap van die partij dateert al uit mijn studententijd,” vertelt de Ermeloër. ,,Ik had altijd al iets met politiek.” Wanneer hij in de toekomst kijkt, gaat Arts er vanuit dat er een goede slag gemaakt wordt om betaalbare woningen te kunnen realiseren. Wat Progressief Ermelo betreft zou er een actief grondbeleid moeten komen en moet er meer ingezet worden op 1-persoons huishoudens. ,,Als je vindt dat er zaken beter moeten, kan je roepen vanaf de zijlijn. Je kunt er ook naar handelen.”

Groen en sociaal

De visie van Progressief Ermelo is door de jaren heen niet veranderd: groen en sociaal. De afgelopen jaren heeft Knoppert menig boom weten te redden. ,,Duurzaamheid, betrokkenheid, veiligheid en zorgzaamheid voor mens en natuur staan op de eerste plaats,” aldus de fractievoorzitter. ,,Steeds opnieuw moeten er belangenafwegingen worden gemaakt.” Dat niet iedereen daar blij mee is, weten de PE-politici maar al te goed. ,,Natuurlijk luisteren we naar de inwoners, maar je kunt het nooit voor iedereen goed doen.” Volgens Arts zitten mensen soms hoog in de emotie. ,,Ik ben regelmatig met mensen een kopje thee gaan drinken en heb geluisterd naar hun verhaal,” vult Anneke Knoppert aan. ,,Dat wil echter niet zeggen dat we overal in tegemoet kunnen komen. We moeten afwegingen maken in het grotere geheel.”

Verandering

De nieuwe coalitie heeft aangekondigd dat er dingen gaan veranderen. ,,Zo komt er een andere vergaderstructuur. Maar dat was al ingezet in de vorige periode,” zo meldt Knoppert. ,,Gezamenlijk met alle raadsleden gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe dat in de praktijk werkt. Als PE zouden we graag zoveel mogelijk vooraf gaan praten met betrokkenen, indien mogelijk op locatie. Daarmee voorkom je een uitgebreid debat aan het eind.” Arts: ,,We zoeken naar een ander model, bijvoorbeeld het BOB-model.” BOB staat voor beeldvorming – oordeelsvorming – besluitvorming. Het BOB-model moet helpen om effectief door het proces heen te gaan van probleem of uitdaging naar besluit of oplossing. ,,De hele cultuur verandert. Dus de politiek moet mee veranderen. Het moet naar deze tijd gebracht worden.” Beiden willen graag deze termijn gebruiken om daar een flinke aanzet toe te geven. ,,Dan zullen we zien dat, ongeacht de uitslag in 2022, de ingeslagen weg niet meer is terug te draaien.” aldus de twee ervaren raadsleden. Zaterdag heffen ze het glas op het verleden van 25 jaar Progressief Ermelo, maar ook zeker op de toekomst. Vanaf 14.00 uur is er een informatieve bijeenkomst over een duurzame toekomst met gastspreker Ruud Koornstra. inloop vanaf 13.30 uur. Wie de feestelijkheden wil bijwonen kan zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De bijeenkomst vindt plaats in restaurant Proson aan de Paul Krügerweg 43 te Ermelo.