Ruim tweeduizend Ermeloërs op de wereld geholpen

ERMELO - Deze week is het 25 jaar geleden dat Odéje Aardema als verloskundige in Ermelo kwam werken. Na haar studie verpleegkunde volgde ze de opleiding tot verloskundige en kwam zij in december 1993 werken in de Verloskundige Praktijk Ermelo.

Ze werd collega van Mary Scheffer-Zwart die haar praktijk had aan de Zwaluwstraat. Aardema woonde zelfs nog een tijd boven de praktijk. In die tijd was ‘zwanger’ Ermelo verdeeld in twee kampen: of je liep weg met Mary Scheffer of je had voorkeur voor Odeje Aardema. Na drie jaar samenwerken stopte Mary Scheffer met de praktijk en nam Odéje Aardema de praktijk, samen met collega Erna Brouwer, over. Brouwer stopte na drie jaar waarna Attie van Herwijnen in 1999 in de praktijk kwam die in die periode ook verhuisde naar de Dokter Holtropstraat. Edith Sijmons kwam in 2006 de gelederen versterken. In 2010 verhuisde de Verloskundige Praktijk naar de Stationsstraat 141.

Passie

,,Odéje is iemand die met hart en ziel haar werk doet. Ze heeft een enorme passie voor haar vak en haar aandacht en belangstelling voor de cliënten houdt beslist niet op als ze de (werk)deur achter zich dicht trekt,’’ vertellen de naaste collega’s over de jubilaris. ,,Of het nu dag of nacht is, Odéje gaat altijd vol enthousiasme en goed gehumeurd op pad om een bevalling te begeleiden.’’ Er zijn inmiddels meer dan tweeduizend Ermeloërtjes door Odéje Aardema op de wereld geholpen. Als je, zoals Aardema, al 25 jaar verloskundige bent, ben je toe aan de tweede generatie baby’s: kinderen van de baby’s die zij zelf ter wereld heeft helpen brengen.

Begrip

Odéje Aardema is in al die jaren echt een begrip geworden in het dorp. Zelf zei ze enige jaren geleden bij een interview voor het boekje ‘Zorg, de geschiedenis van de gezondheidszorg in Ermelo’ over haar werk: ,,In al de jaren is het vak van verloskundige zeker veranderd. Vooral de pré-conceptionele consulten en de invoering van meerdere echo’s, maken dat je ook meer moet weten. Je moet veel bijscholingen volgen om in het kwaliteitsregister ingeschreven te kunnen staan. Daarbij weten mensen steeds meer door internet. Sinds ik zelf moeder ben geworden kijk ik overigens wel anders tegen de bevallingen aan. Ik kan namelijk beter invoelen wat een vrouw in haar zwangerschap meemaakt en voelt.’’ Afgelopen weekend is Aardema door haar collega's verrast en hebben ze het jubileum gevierd. Wat de jubilaris betreft komen er nog vele jaren bij en hoopt ze nog vele nieuwe Ermelose baby's te mogen bewonderen.