'We draaien 100% op vrijwilligers' 

ERMELO - Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag staan de spotlights op de Ermelose Kringloopwinkel, een organisatie die draait op zo’n 140 vrijwilligers. ,,Een interview is niks voor mij,” zegt een bescheiden Berend Boom. Hij is beheerder van de Kringloopwinkel en maakt zich onder anderen druk om personeelszaken. ,,Ik beweeg me liever op de achtergrond.”

Dat dit vrijwilligerswerk prima te combineren is met andere bezigheden, bewijst ook Piet Veulings. Hij heeft verschillende bestuursfuncties, betrokken bij de biljartvereniging, de bridge, Boeldag, maar ook bij de voetbalvereniging. ,,Ik kwam bij de Kringloopwinkel zo’n twintig jaar geleden door mijn vrouw Liesbeth,” legt Veulings uit. ,,Ik was toen nog werkzaam bij defensie en vanwege de tenten die er nodig waren met de Boeldag werd er een beroep op mij gedaan.” Veulings is er zo langzaam ingerold.

Verbouwing

Het is druk bij de Kringloopwinkel, achter de balie staan drie dames om klanten te helpen. De mannen lopen naar boven. Daar wordt momenteel druk verbouwd. ,,We hebben wat geschoven met de ruimte,” vertelt Boom. ,,Straks verschuift ook de reparatieruimte en komt er meer plaats voor verkoopruimte boven. Zo kunnen we met name elektra beter uitstallen.” In de Kringloopwinkel komen de opbrengsten volledig ten goede aan de deelnemende kerken. ,,We draaien 100% op vrijwilligers,” legt Berend Boom uit. En wanneer hij met zijn schema’s en planningen tevoorschijn komt, blijkt het een volledig bedrijf te zijn. ,,Ik hou sollicitatiegesprekken en kijk wie er in het team past. Ook maak ik de planningen en zorg ik voor vervanging wanneer iemand niet kan.” Gezamenlijk runnen ze de tent die twintig jaar geleden werd geopend.

Oud is goud

De inzet van vrijwilligers is heel verschillend. Sommige mensen werken een dagdeel per week, anderen zijn veel vaker in de Kringloopwinkel te vinden. Het merendeel is 60+. ,,Oud is goud zeggen we hier wel eens,” vult Veulings aan. Hij kijkt op de lijst van vrijwilligers en ziet dat er al een groot aantal tachtigers zijn. ,,We zijn een paar jaar geleden ook begonnen om de tachtigers te eren.” Volgens Veulings wordt er tegenwoordig wel steeds vaker een beroep gedaan op de ouderen. ,,Ze passen op de kleinkinderen en hebben tal van bezigheden.” Het leuke is dat in dit vrijwilligersbedrijf iedereen kan doen waar hij of zij goed in is. Boom: ,,Ik heb jarenlang gewerkt als amanuensis en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het onderhoud van de technische hulpmiddelen en instrumenten voor de natuurkundige proefjes. Ik kan dus goed organiseren en schakelen.” Boven, tussen allerlei snoertjes en draadjes zit Tim Loedeman die sinds kort ook bij de Kringloopwinkel hand en spandiensten levert. Zijn kennis ligt vooral op reparatievlak en is daarmee een mooie aanvulling voor deze organisatie. ,,Berend Boom heeft me twintig jaar geleden al gevraagd en al die jaren heb ik nee gezegd, maar nu ik hier eenmaal ben, vind ik het ontzettend leuk.”

Waardering

Binnenkort is weer het jaarlijkse etentje voor vrijwilligers van de Kringloopwinkel. ,,Dat is heel gezellig! Daarnaast krijgt iedere vrijwilliger een waardebon,” zegt Piet Veulings. ,,Dat is wat we hen te bieden hebben.” Toch gaat het daar de meeste vrijwilligers niet om. Voor veel mensen is het ook een zinvolle tijdsbesteding en levert het hen ook fijne contacten op. Wie op zoek is naar vrijwilligerswerk kan volgende week donderdag terecht op de Banenmarkt van Welzijn Ermelo.