Staverdense V&D op erfgoedlijst monumentale interieurs

ERMELO ā€“ Het voormalige winkeltje van Van Wilgenburg in boerderij Kerkzicht op Landgoed Staverden is recent geplaatst op de erfgoedlijst van Monumentale Interieurs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hiermee wordt dit authentieke winkeltje voor de toekomst bewaard.

Het winkeltje, wat in de volksmond de V&D van Staverden werd genoemd, was decennia lang eigendom van Albert en Evertje van Wilgenburg-Zevenbergen. De boerderij waar het winkeltje in was gevestigd, werd in 1867 gebouwd in opdracht van kasteelheer Jan Rudolf Kemper. Sinds 1920 boerde Van Wilgenburg met zā€™n vrouw op de boerderij. Ze kregen twee dochters, Jans en Wim, die ongetrouwd bleven. Vader Albert Wilgenburg is altijd boer geweest op boerderij Kerkzicht. Op het laatst waren er nog zes koeien op de deel. Ook verkocht hij op de bakfiets kruidenierswaren in Staverden en Leuvenum. Later werd die bakfiets vervangen door een blauw Volkswagenbusje. Albert overleed in 1977 waarna zijn dochters het venten en het winkeltje voortzette. Ze waren altijd gastvrij en er was ook tijd voor een praatje. Ze verkochten er van alles, van Klok zeep tot Zebralin kachelpoets en van botersnoepjes tot Bastognekoeken en rolletjes King pepermunt. Het magazijn van de winkel bevond zich in de koeienstal en op de hooizolder.

Exact

Jans van Wilgenburg overleed in 2008 waarna zus Wim naar een bejaardenhuis vertrok en daar in 2012 overleed. De eigenaar van het Landgoed, Geldersch Landschap en Kasteelen besloot het winkeltje te behouden. De winkel werd opgemeten, stofvrij gemaakt en zodanig gedocumenteerd dat deze na restauratie van de boerderij weer op exact dezelfde manier kon worden ingericht. Nadat boerderij Kerkzicht in 2012 werd gerestaureerd, werd ook het winkeltje in originele staat teruggebracht. Door de nieuwe bewoners wordt het winkeltje af en toe opengesteld voor het publiek.