Museum Het Pakhuis opent spectaculaire tentoonstelling

ERMELO - De wolf is terug in Ermelo, wellicht in de vrije natuur, maar zeker in museum Het Pakhuis met de nieuwe tentoonstelling WOLF. ,,Dat is heel spectaculair,” zegt museumdirecteur Germa Greving. Vier opgezette wolven zullen er te zien zijn. ,,Omdat wolven beschermd én populair zijn, bleek dat lastiger dan gedacht.”

Het team van museum Het Pakhuis is ruim een jaar bezig geweest om de wolven naar Ermelo te krijgen. ,,Er zijn slechts een beperkt aantal opgezette wolven en bruiklenen liggen daardoor ook gecompliceerd,” schetst de museumdirecteur, trots op het resultaat. ,,We verbinden de actualiteit met de historie en we stellen bezoekers de vraag óf er plaats is voor wolven op de Veluwe. Daar zijn de meningen verdeeld over.”

Terugkeer

Aan het eind van de 19e eeuw is de laatste wolf uit Nederland verjaagd. Nu lijkt het erop dat hij is teruggekeerd. ,,Zeker is dat er pootafdrukken zijn gezien op de Ermelosch Heide. Ook is begin dit jaar een wolf gezien in het dorp. Met deze tentoonstelling willen we mensen ook meer handvatten geven sporen van wolven te herkennen.” Greving laat zien hoe breed de nieuwe tentoonstelling is. ,,Eigenlijk is de wolf nooit echt verdwenen: denk dan aan popliedjes, sprookjes, beeldmerken van bier: we komen de wolf overal tegen!”

Negatief imago

De komst van de wolf zorgt al geruime tijd voor onrust, maar ook voor blijdschap. Deskundigen wachten op zijn terugkeer, schapenhouders en boeren zijn minder blij. Diezelfde wolf kwam eeuwen lang in Nederland voor, maar door angst en onbegrip werd hij verjaagd. ,,In de tentoonstelling laten we zien hoe het beeld veranderde,” legt Greving uit. Zo zien we de wolf als hoofdtooi bij de Romeinen en tonen Middeleeuwse afbeeldingen de wolvenjacht. De wolf kreeg echter een negatief imago. ,,Vaak gebaseerd op sagen en legendes,” aldus de museumdirecteur. ,,We zijn allemaal opgegroeid met de wolf. Is het niet met Bor de Wolf uit De Fabeltjeskrant, dan wel met de Boze Wolf uit Roodkapje of de wolf en de zeven geitjes.”

Wie is de WOLF

De sprookjeswolven zijn ook zeker vertegenwoordigd in deze tentoonstelling die geschikt is voor jong en oud. ,,En natuurlijk starten we in de kerstvakantie met extra activiteiten. De vraag is dan Wie is de WOLF?” Greving verwijst voor het programma naar de website. Vrijdag is de officiële opening voor genodigden, zaterdag zijn de museumdeuren vanaf 10.30 uur geopend voor iedereen. www.hetpakhuisermelo.nl