Groot financieel tekort bij brandweer 

ERMELO - Het Ermelose brandweerkorps is dit jaar 170 keer uitgerukt vanwege onder andere stormschade en schoorsteenbranden. ,,Gelukkig alleen met materiële schade, al kan dit ook heel veel impact hebben,” meldt postcommandant Jurjen Bast zaterdagavond tijdens de korpsavond. ,,En dan denk ik vooral aan de brand bij de viswinkel in de Stationsstraat.” De VNOG heeft een groot financieel tekort en dat gaat het Ermelose korps ook merken. ,,De eerste oefeningen zijn al geschrapt.”

Natuurlijk werd er ook stilgestaan bij het afscheid van Martin de Zwaan. ,,Dat besluit is niet makkelijk voor hem,” stipt Bast aan. ,,Martin heeft in de afgelopen 35 jaren veel voor de brandweer betekend. Naast bevelvoerder/kaderlid was hij jaren verantwoordelijk voor de kleding, lid van het botteam en instructeur.” De Zwaan wordt beschreven als een man van de cijfertjes en daarom had Bast ook in zijn speech veel cijfers gebruikt. ,,Op 1 december 1983 werd Martin aangenomen als aspirant bij de brandweer Ermelo. Hij is dan 20 jaar, 9 maanden en 22 dagen oud.” Bast gaat nog even door. ,,In 35 jaar is de pieper in Ermelo ruim 7000 keer gegaan en zijn er ongeveer 1540 oefenavonden geweest.” Er volgt een rekensom: maal drie biertjes = 4620 = 1000 liter bier. ,,En dit zijn alleen de oefenavonden,” zegt de postcommandant lachend. De Zwaan heeft 12.784 dagen klaar gestaan voor Ermelo. ,,Met gemiddeld één uitruk per maand tijdens de nachtelijk uren ben je 420 keer je bed uit gekomen om ingezet te worden,” besluit Bast die zijn collega enorm bedankt.

Kurkdroog

Natuurlijk werd er stilgestaan bij de kurkdroge zomer. De heidebrand in Elspeet op 20 juli was voor het Ermelose korps weliswaar de enige serieuze inzet wat betreft natuurbranden. Maar Jurjen Bast maakt sinds dit jaar deel uit van het Fire Bucket Operations Team. Dit team wordt ingezet als de helikopter met de waterzak wordt ingezet bij grote branden. Van de acht meldingen die er kwamen, werd de Ermelose postcommandant zeven keer ingezet. ,,Ik wil daarom mijn collega bevelvoerders bedanken omdat zij met regelmaat diensten van mij hebben overgenomen zodat ik mee kon.” Bast werd overigens in de bloemen gezet vanwege zijn 25-jarig jubileum. Ook Herman Kruze, Wouter van den Hoek en Jan van Drie, die helaas niet aanwezig waren, vieren een lustrumfeest bij de brandweer. Tot slot werd Michiel Haagen aangesteld als nieuwe bevelvoerder. Hij heeft onlangs zijn opleiding nieuwe stijl hiervoor afgerond.