‘Vindersloon zou leuk zijn’

ERMELO - Afgelopen week kwam op facebook ineens het bericht naar boven waarin de politie een oproep plaatste voor medewerking naar het zoeken van de eigenaar van gevonden sieraden. De sieraden waren door vissers gevonden in een vijver bij De Maat.

Het bericht, geplaatst op 15 april 2018 kwam nu weer naar boven omdat iemand zich afvroeg of de eigenaar van de sieraden al was gevonden. Ermelo van NU ging op onderzoek uit. Sarya Alkassas, een vijftien jarige scholier uit Ermelo, was de vinder van de sieraden. ,,Op die dag in april was ik met m’n broer aan het vissen bij de vijver achter De Maat. Ik gooide m’n hengel uit en toen ik hem weer binnen wilde halen, zat deze vast,’’ vertelt Alkassas. ,,Uiteindelijk haalde ik de lijn binnen en zat er een soort van koffertje aan de haak. We maakten die open en zagen de sieraden. Toen hebben we de politie gebeld en die kwam direct de sieraden ophalen.’’ De scholier is al vanaf 2015 lid van Hengelsportvereniging De Snoek en vist regelmatig.

Vindersloon

Ondertussen weet Sarya Ka nog steeds niet of de sieraden nu al bij de eigenaar terug zijn. ,,Jazeker,’’ reageert wijkagent Jelle van Heerikhuize. ,,Een deel van de sieraden werd gelinkt aan een woninginbraak in Ermelo die op 26 december 2017 heeft plaatsgevonden.’’ Uiteraard is Sarya Alkassas blij dat ze weer terug zijn bij de rechtmatige eigenares, maar hij had dat natuurlijk zelf ook graag te horen gekregen. ,,Ik zou het ook leuk gevonden hebben als ze wat tegen mij hadden gezegd,'' reageert hij. En een beloning? ,,Nee, die heb ik niet gehad, maar zou toch wel leuk zijn,’’ lacht de visser. In principe heeft de vinder recht op een redelijke beloning, zoals staat beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Wat redelijk is staat er niet bij, maar tien procent van de dagwaarde wordt over het algemeen wel als redelijk beschouwd.