Teuwissen wil graag predikant zijn voor iedereen in zijn gemeente

ERMELO – Afgelopen week was de Nashvilleverklaring een belangrijk onderdeel van het nieuws. Ook Ermelo van NU schreef hierover. Vanmorgen werden er door de NOS televisie opnames gemaakt tijdens de kerkdienst van 10.30 uur in de Maranathakerk. Voorganger was dominee Sjaak Teuwissen. De opnames worden gebruikt in het NOS-journaal van 20.00 uur.

De reden van dit bezoek was uiteraard de Nashvilleverklaring. Theo Verbruggen en zijn cameraman wilden graag een antwoord op de vraag: 'hoe gaan kerken in Nederland op deze zondag om met alle commotie n.a.v. de Nashvilleverklaring' De redactie was op zoek gegaan naar een kerkelijke gemeente en predikant met een niet al te sterk uitgesproken/polariserend standpunt. Deze zijn afgelopen week al voldoende in beeld geweest en geciteerd, volgens de redactie. Men wilde dus geen Nashville-verklaring-ondertekenaar, maar ook geen LHBT-dominee met regenboogstola en -sokken aan. Via-via kwam men uit bij de Ermelose predikant Sjaak Teuwissen. ,,Ze hebben de hele dienst gefilmd, maar ik verwacht dat met name elementen uit m'n welkomstwoord, dan wel uit het kyrie/schuldbelijdenis een plek kunnen krijgen in het item. Na afloop hield Verbrugge korte interviews met verschillende gemeenteleden en tot slot ook met mij.’’

Voltaire

Voor het journaal-item ging het daarbij om verschillende vragen. ‘Voelde u zich gedwongen iets met de Nashville-verklaring te doen?’ Teuwissen: ,,Ja, ik merk dat dit erg leeft bij mensen om me heen. ik zit dan ook wel in een facebookbubbel van theologen en dominees die hier allemaal iets van vinden. Overigens verwachten ook sommige gemeenteleden hierin iets van hun kerk en van mij.’’ Uiteraard kwam ook de vraag wat Teuwissen van de Nashvilleverklaring vond en of hij het zou ondertekenen? Daarover liet de predikant zich niet uit. ,,Ik wil graag predikant zijn van iedereen in mijn gemeente. Met mensen die worstelen met hun identiteit en zich door zo'n verklaring weggezet voelen, maar ook voor mensen die het gedachtegoed van deze verklaring delen. En daarnaast het bijvoorbeeld moeilijk vinden dat de kerk die hen lief is een bepaalde ontwikkeling heeft doorgemaakt, dat ze zich soms niet meer herkennen in overtuigingen die de kerk uitdraagt. In algemene zin denk ik dat het een echte ontmoeting en gesprek ten goede komt, als we niet door middel van verklaringen, statements en groots vlagvertoon uitdrukken, maar elkaar daadwerkelijk opzoeken.’’ ‘Mag iedereen alles zomaar vinden?’ Teuwissen: ,,Ik wil graag Voltaire citeren, een filosoof die aan de grondslag van onze opvattingen van democratie staat. Hij zei zoiets als: ‘al ben ik het hartgrondig met jou oneens, ik ben bereid m'n leven te geven om jou de kans te geven op datgene waar ik het hartgrondig mee oneens ben, voor het voetlicht te brengen’. Eerlijk gezegd mis ik deze houding aan beide kanten van de discussie.’’ Uiteraard zal er voor het item in het acht uur jounaal maar een klein gedeelte van de antwoorden worden verwerkt. En het kan zelfs ook nog zo zijn dat, als er vanmiddag een groot nieuwsfeit gebeurt, het item alsnog sneuvelt.