‘Haal de schaatsen maar uit het vet’

ERMELO – Volgens de Ermelose weerman, Jaap de Vries, kunnen we eind volgende week het ijs op om te schaatsen. De Vries deelt zijn weersverwachting al enige maanden op Ermelo van NU.

Volgens De Vries, die vooral afgaat op de Engelse weerkaarten (ecmwf), geven deze milder winterweer aan dan de Amerikanen. ,,Die voorspellen een horrorwinter die, als het uitkomt, tot half februari winter. De Engelse kaarten, die ik eind van de middag bestudeerde, geven ook wel kou aan, maar niet zo’n hogedruk op het Noordelijk halfrond. Dus dat valt wel wat tegen.’’ De Vries baseert dit op onder andere het krachtige hogedrukgebied boven Groenland, die ook nog eens aanzwelt tot verschrikkelijke hoge waarden. Ook zit er sneeuw in de lucht. ,,Ik zeg dit al een dag of acht, en nu zitten we er midden in,’’ aldus De Vries. ,,Al een dikke week wordt er sneeuw verwacht. De sneeuwdepressie duikt onder Nederland door en blijkt gelukkig wel mee te vallen. Maar zie maar wat de sneeuw in Oostenrijk doet.’’ Voor de ijsliefhebbers is dat overigens goed nieuws. Sneeuw is slecht voor ijsvorming.

Kanovijver

De dagen zijn nog kort dus als het ’s nachts vriest, vriest het ook flink. ,,Voor Ermelo betekent dit’’, volgens de weerman, ,,dat we vanaf dit weekend de winter induiken. We hadden daar vannacht al een voorbeeld van.’’ Inderdaad werden veel mensen vanmorgen verrast met een stevige ijslaag op de auto’s. ,,Ook ik kreeg vanmorgen het hek niet eens open. Na die regen van gisteren begon het begin van de avond al aan te vriezen met een maximum van wel – 7 in Brabant.’’ De komende drie dagen blijft het een graad of drie boven nul, maar ’s nachts vriest het licht tot matig (-6 tot -7). De Vries: ,,En vanaf woensdag, als de sneeuwdepressie voorbij is, blijft de temperatuur ook overdag onder nul doordat het zonniger weer wordt. Daardoor wordt het ‘s nacht dan ook weer kouder.’’ Ik durf te stellen dat Ermelo eind volgende week op de schaatsen kan staan,’’ meent De Vries. De Ermelose weerman tipt hierbij de Kanovijver om nu alvast voorbereidingen te treffen, dan kunnen ze volgende weekend open.