Vroeg opstaan voor bijzonder fenomeen

ERMELO/ REGIO - Wie maandagmorgen vroeg opstaat, heeft de kans om een bloedrode maan te zien. Er komt namelijk een maansverduistering. Volgens fotograaf Jelle Bakker is deze bloedrode maan ook in Ermelo goed te zien. ,,De condities zijn perfect,” vertelt hij enthousiast.

Het is helder en daardoor is de bloedmaan perfect zichtbaar. ,,Om half 3 zal de verduistering beginnen en deze zal te zien zijn in het westen.” Het hoogtepunt is rond 6.12 uur. Daarna duurt het een paar uur voor de maan weer schijnt als vanouds. De Ermeloër stelt dat wanneer je het wil zien, je het beste een plek kunt opzoeken met wijds zicht. ,,Bijvoorbeeld op de Groevenbeekse Heide of de Ermelosche Heide.”

Schaduw

De vorige totale maansverduistering boven Nederland, afgelopen juli, was door bewolking niet overal goed te zien. De maan geeft zelfs overigens geen licht. Het weerkaatst het licht van de zon. De maansverduistering vindt plaats als de aarde precies tussen de zon en de maan komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Vandaar de naam bloedmaan.