Geen woonbestemming voor recreatiewoning

ERMELO - Voor een onderneemster met een hondentrimsalon aan de Eendenparkweg in Ermelo is een einde gekomen aan lange gerechtelijke procedures. De eigenaresse verloor met haar betoog bij de Raad van State over een woning die volgens haar al sinds de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Het Tonselse Veld 1987’ wordt verhuurd als woning en recreatiewoning. Zij stelde dat de huurinkomsten een belangrijke bron van inkomsten zijn geweest.

Volgens haar is het bestaande gebruik ten onrechte opnieuw onder het overgangsrecht gebracht. Het bezwaar tegen het niet geven van een woonbestemming aan een recreatiewoning is vorige week in het Hoger Beroep verworpen. Tijdens de behandeling van het bezwaar bij de Raad van State heeft de gemeente Ermelo wel aangegeven dat de hondentrimsalon als zodanig meegenomen kan worden in de bijlage. ,,In 2014 had het perceel de bestemming sport-manege,” vertelt Moniek Winters, persvoorlichter van de gemeente Ermelo. ,,Dat hebben wij ook zo overgenomen. Maar de eigenaar gebruikte het als woonbestemming. Raad van State heeft bepaald dat het opnieuw beoordeeld moest worden door de gemeente.” Er is overigens al decennia lang een hondentrimsalon in een apart gebouw op deze locatie.

Foutje

De gemeente Ermelo moest locaties opnieuw bestemmen. Hiermee kreeg het perceel een woonbestemming (1 hoofdwoning + 1 extra woning die je niet mag uitbouwen). ,,We hadden echter ook de hondentrimsalon moeten aanduiden bij 'beroep aan huis'. Dat stond ook gewoon in het plan van 2014. Dat is een foutje van ons,” legt Winters uit. ,,De eigenaresse stelde vervolgens beroep in, waarbij ze een derde woning (of recreatiewoning) wilde en de hondentrimsalon. Omdat dat laatste een foutje van ons was, heeft de Raad van State zelf voorzien in de hondentrimsalon. Op dit punt werd haar beroep dus gerond verklaard, waardoor de gemeente de proceskosten moet betalen.” Overigens is haar beroep op het onderdeel derde woning niet toegewezen.